Naplata cestarine u Hrvatskoj

Danas nove mjere: Vlada će dodatno stimulirati korištenje ENC-a

Gabrijela Galić

Među mjerama koje bi trebale potaknuti korištenje ENC-a je i smanjenje broja naplatnih staza za gotovinsko plaćanje gdje god je to moguće. Osim toga, očekuje se uvođenje elektroničkih sustava za naplatu cestarine na svim autocestama



ZAGREB  Ministarstva kao i sva ostala tijela državne uprave ubuduće će cestarinu plaćati isključivo putem elektroničkih sustava za naplatu cestarine (ENC). Naime, Vlada namjerava poticati korištenje ENC-a pa se tako očekuje da će na današnjoj sjednici donijeti prijedlog mjera za povećanje korištenja elektroničkih sustava za naplatu cestarine u Hrvatskoj. Cilj je da elektronički način naplate cestarine dostigne barem 50 posto ukupne naplate cestarine.


  Elektronički sustav naplate cestarine primjenjuju tri od četiri društva koja upravljaju i gospodare autocestama. To su Hrvatske autoceste (HAC) koje upravljaju s nešto više od 900 kilometara autoceste, Autocesta Rijeka-Zagreb (ARZ) pod čijom je upravom 187 kilometara autoceste te Bina-Istra koja upravlja sa 141 kilometrom. Elektronički sustav za naplatu cestarine još nije uveo jedino koncesionar Autocesta Zagreb-Macelj. No, i on će to trebati učiniti.


Obveza korištenja ENC-a za tijela državne uprave, kao isključivog načina plaćanja cestarine, samo je jedna od mjera koje bi se trebale donijeti. Među ostalim se očekuje i primjena stimulativnih modela plaćanja cestarina u slučaju da se koristi ENC. Već je sada ENC paket štedljivija opcija od plaćanja cestarine gotovinom ili karticom. Sezonski ENC koji vrijedi u zimskom periodu, od studenog do kraja ožujka, omogućava popust od 33,48 posto, dok je popust izvan tog razdoblja 21,74 posto. Hoće li i u kojoj mjeru taj popust biti korigiran ovisi o HAC-u i ostalim koncesionarima.




  Među mjerama koje bi trebale potaknuti korištenje ENC-a je i smanjenje broja naplatnih staza za gotovinsko plaćanje gdje god je to moguće. Osim toga, očekuje se uvođenje elektroničkih sustava za naplatu cestarine na svim autocestama na kojima se naplaćuje cestarina. Plan i da se fondovi EU koriste za financiranje ulaganja u elektroničku naplatu cestarine i to radi interoperabilnosti sustava elektroničke naplate i prihvata usluge europske elektroničke naplate cestarine.