Manje-više sve dogovoreno, ali...

Danas konstituiranje Sabora: Živi zid ne namjerava odustati od Odbora za zaštitu okoliša

Dražen Ciglenečki

Nema više raspoređivanja saborskih fotelja iza zatvorenih vrata, ispod stola, po političkim odlukama, nego isključivo temeljem egzaktnih brojki. Mi smo danas u ime sedam zastupnika predali neke svoje zahtjeve, kaže Lukanić



ZAGREB Nekadašnji moćni čovjek HDZ-a Milijan Brkić ipak neće ostati bez ikakve dužnosti u vlasti koja se formira ovih dana. On će na današnjoj konstituirajućoj sjednici Sabora biti izabran za jednog od pet potpredsjednika.


Objavio je to predsjednik HDZ-a Andrej Plenković nakon sjednice stranačkog predsjedništva. Budući da će iduće dvije godine predsjednik Sabora biti Božo Petrov, HDZ-u su pripala sva tri mjesta potpredsjednika iz redova parlamentarne većine i na tim će pozicijama, osim Brkića, biti Željko Reiner i Gordan Jandroković. Dolaskom Plenkovića na čelo HDZ-a, utjecaj Brkića u stranci drastično je umanjen u odnosu na vrijeme kad je, dok je predsjednik bio Tomislav Karamarko, neformalno bio drugi čovjek HDZ-a. U medijima se posljednjih dana nagađalo da će Plenković u potpunosti marginalizirati zamjenika predsjednika HDZ-a Brkića, ali eto, pronašao mu je jedno mjesto u državnoj vlasti, makar ono bilo više počasnog karaktera. Time će Plenković vjerojatno stišati tinjajuće Brkićevo nezadovoljstvo.


O popunavanju saborskih odbora HDZ će odlučivati na današnjoj sjednici Kluba zastupnika.




Oporba se također priprema za konstituiranje Sabora, a jučer je riješen potencijalni problem između SDP-a i HNS-a. Glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan i predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak dogovorili su da će svaka od tih stranaka i u novom sazivu imati po jednog potpredsjednika Sabora u oporbenoj kvoti. U SDP-u je bilo mišljenja da je došlo vrijeme da, s obzirom na razliku u snazi stranaka, ne budu više širokogrudni prema HNS-u kao u proteklom razdoblju.


– Realno, obje bi te dužnosti potpredsjednika Sabora trebali obnašati SDP-ovci. Ali, kako to ipak nije toliko važno, bolje je da ne zaoštravamo odnose s HNS-om, rekao nam je jučer jedan SDP-ov dužnosnik.


Zoran Milanović, premda je i dalje službeno predsjednik SDP-a, nije sudjelovao u razgovorima s HNS-om, ali doći će na konstituirajuću sjednicu Sabora. SDP će danas imati sjednicu Kluba, no izvjesno je da će mjesto potpredsjednice Sabora zadržati Milanka Opačić. HNS je odluku o svojoj kandidatkinji ili kandidatu za ovu funkciju donio na sinoćnjoj sjednici Kluba gdje je dogovoreno da to bude Ivan Vrdoljak.


– Razgovori su dobri, konstruktivni, a mi kao odgovorna opozicija želimo privesti ovaj posao kraju kako bi parlament što prije profunkcionirao. Puno je važnije kako će ići Hrvatska naprijed od toga hoće li netko dobiti Odbor za predstavke i pritužbe ili izaslanstvo negdje drugdje – izjavio je Dragovan nakon sastanka s Vrdoljakom.


Predsjednik HNS-a je još prije toga rekao novinarima da njegova stranka inzistira na mjestu potpredsjednika Sabora kako bi liberalna opcija bila zastupljena u vodstvu parlamenta. HNS će opet imati predsjednike u dva od 13 saborskih odbora u kojima će oporba imati čelne ljude. HSS je tu vrlo kooperativan. Njihov šef Krešo Beljak nije jučer niti došao u Sabor, sve je s Dragovanom obavio telefonski.


– Neka se veće stranke od nas dogovore i tako će biti. Mi ništa posebno ne tražimo – kazao nam je Beljak, čija stranka broji pet zastupnika.


Ali, Živi zid ima sasvim oprečan pristup. Ivan Sinčić i Ivan Pernar jučer su s Dragovanom bili vrlo tvrdi pregovarači. Razgovarali su s njim tvrdeći da predstavljaju sedam zastupnika, premda nije jasno hoće li Ivan Lovrinović i Ivica Mišić iz Promijenimo Hrvatsku i Goran Aleksić iz stranke SNAGA uopće biti u Klubu Živog zida, na čijoj su listi izabrani u Sabor. Glasnogovornik Živog zida Tihomir Lukanić jučer je novinarima rekao da će se tek na konstituiranju Sabora znati koliko će članova biti u njihovom Klubu. No, pregovaračko im je polazište kao da će ih dugoročno imati sedam.


– Nema više raspoređivanja saborskih fotelja iza zatvorenih vrata, ispod stola, po političkim odlukama, nego isključivo temeljem egzaktnih brojki. Mi smo danas u ime sedam zastupnika predali neke svoje zahtjeve, a ključno je da nećemo odustati od predsjednika Odbora za zaštitu okoliša. Važno je reći da su u Sabor sada ušle mlade snage, puhat će novi vjetrovi koji će gledati što je dobro za cjelokupno društvo i narod, a ne za uski krug interesa – objavio je Lukanić.


U prošlom je sazivu predsjednik Odbora za zaštitu okoliša bio SDP-ovac Gordan Maras.