Unutarstranački izbori

Danas Glavni odbor: Prvi krug izbora za šefa SDP-a 19. studenog, u igru ulazi i Bernardić?

Tihana Tomičić

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Konvencija stranke održat će se 3. prosinca. Zadnjih dana sastajali su se Komadinini ljudi, koji su vijećali kandidirati li Rajka Ostojića ili Davora Bernardića, a čini se da bi na kraju kandidat mogao biti mlađi kadar Bernardić



RIJEKA Glavni odbor SDP-a donijet će danas i službeno odluku o raspisivanju novih unutarstranačkih izbora, koji su statutarna obaveza nakon parlamentarnih izbora, a i nužnost nakon najave Zorana Milanovića da više neće voditi stranku.


Predsjedništvo SDP-a jednoglasno je jučer odlučilo da će Glavnom odboru stranke predložiti da se prvi krug izbora za predsjednika stranke održi 19. studenoga, a konvencija stranke 3. prosinca, izvijestila je nakon sjednice potpredsjednica stranke Milanka Opačić. Novog predsjednika stranke birat će članovi SDP-a po principu »jedan čovjek jedan glas«.


Kandidati za predsjednika stranke moraju prikupiti 1000 potpisa, a za članove Predsjedništva 400.


Višednevna dilema




Na 14. konvenciji SDP-a Hrvatske birat će se potpredsjednici i ostala tijela stranke. Sve to događa se manje od šest mjeseci od zadnje konvencije, a poznato je da su neki članovi stranke već istaknuli svoje kandidature za šefa stranke – Tonino Picula, Ranko Ostojić, Orsat Miljenić, Domagoj Hajduković, vjerojatno i Vesna Škulić. Da o tome razmišljaja, potvrdila je i predsjednica Foruma žena SDP-a Gordana Sobol. Svoju je kandidaturu sinoć na Facebooku objavila i Karolina Leaković, koja ističe da »u SDP želim vratiti politiku. Naša stranka tako će postati socijalna i demokratska infrastruktura, prostor koji građankama i građanima omogućuje sudjelovanje u donošenju odluka koje utječu na njihove živote«.



Istovremeno, Aleksandra Kolarić koja traži povratak u stranku u svojoj matičnoj organizaciji Podsljeme slabo stoji u tim pokušajima. MO Podsljeme nije uspjelo raspraviti njezin zahtjev jer u četvrtak navečer na sjednici nije bilo kvoruma.Ipak, s obzirom na to da su i SDP PGŽ i splitski SDP zatražili poništavanje ranijih odluka Glavnog odbora o isključivanju pojedinaca iz stranke i raspuštanje lokalnih organizacija, očekuje se da će se danas Glavni odbor baviti i tom temom.


Očekuje se, međutim, da bi odluku o kandidaturi mogao danas objaviti i predsjednik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić, kojega bi podržali Zlatko Komadina i Rajko Ostojić. U ovoj je ekipi danima trajala dilema istaknuti li svog kandidata: naime, kao zajednički favorit unutarstranačke opozicije Milanoviću dugo je kotirao Tonino Picula, a on je izjavom da će stranku voditi iz Bruxellesa uvelike narušio svoje šanse. Nije želio promijeniti tu izjavu, ostao je pri njoj, ali i izazvao nezadovoljstvo donedavnih pobornika. Zadnjih dana sastajali su se Komadinini ljudi, koji su vijećali kandidirati li Rajka Ostojića ili Davora Bernardića, a čini se da bi na kraju kandidat mogao biti mlađi kadar Bernardić.


Podrška zauzvrat


Istovremeno, iz ekipe koja podupire Orsata Miljenića, a u kojoj je većina sadašnjih članova Predsjedništva stranke, Bernardiću su stizali signali da podrži Miljenića, a zauzvrat bi dobio podršku onog dijela zagrebačkog SDP-a koji sada slabo kontrolira, a koji je bio za Milanovića, posebno na unutarstranačkim izborima prošle godine. S tom podrškom Bernardić bi se kandidirao za zagrebačkoga gradonačelnika na lokalnim izborima 2017. godine te imao unisonu podršku i lojalnost cijelog Zagreba. S druge strane, Bernardić je vrlo blizak Zlatku Komadini već godinama, i iz njegovih današnjih postupaka na Glavnom odboru bit će vidljivo koju je stranu odabrao u novoj podjeli karata u stranci. Jučer ga nitko od novinara nije mogao dobiti, a Zlatko Komadina nam je odgovorio na pitanje je li Bernardić kandidat.


– Nemam takvu informaciju. Nije rekao da neće, ali zasad vam ja ništa ne mogu potvrditi.