Prilika za fotku s Kolindom

Dan otvorenih vrata na Pantovčaku: 120 građana u posjetu kod predsjednice

Hina

Foto: Marko Todorov / CROPIX

Foto: Marko Todorov / CROPIX



ZAGREB – Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović obilježila je prvih sto dana mandata »Danom otvorenih vrata« svoga Ureda, a u obraćanju nazočnim građanima pozvala na »novo hrvatsko zajedništvo« i dijalog u društvu te istaknula da današnjim događanjem započinje tradiciju primanja građana na Pantovčaku svakog trećeg tjedna u mjesecu.


 Pozdravivši i zaželjevši dobrodošlicu građanima koji su došli na Pantovčak, istaknula je kako ispunjava svoje predizborno obećanje da će njen ured biti otvoren građanima te najavila da će se Dani otvorenih vrata održavati do kraja njezinog mandata.


»Prigoda je to da svaki građanin i građanka u Republici Hrvatskoj posjete moj Ured. Želja mi je da to bude što veći broj građana, s ciljem približiti vam instituciju predsjednice, svoj rad i djelovanje. Svjedoci ste sto dana moga mandata, te vam iskreno i od srca govorim, čast mi je i privilegija služiti svom narodu i domovini, te odgovorno i časno obnašati dužnost predsjednice Republike Hrvatske«, rekla je.




 Predsjednica je i ovom prilikom naglasila da Hrvatska više nego ikada treba jedinstvo i dogovor »oko mnogih važnih pitanja koja su nas razjedinila, kao i mnogih problema koji su se akumulirali u našem društvu«.


»Potrebno nam je novo hrvatsko zajedništvo. Često ističem, Hrvatska je u dubokoj gospodarskoj, ali i moralnoj krizi. Potrebna nam je kultura dijaloga i suradnje. Stojim vam na raspolaganju kao predsjednica, te ovim događajem, Danom otvorenih vrata, želim približiti politiku ljudima i promijeniti poimanje politike, jer politika prije svega mora biti služenje narodu, služenje vama«, poručila je.


 Rekla ja i da želi poslati jasnu poruku da upravo ona kao predsjednica može biti »spona pri rješavanju mnogih bitnih pitanja«.


»I opet pozivam, i u tome se neću umoriti, sve društvene skupine, a posebno političare koji obnašaju odgovorne funkcije, na dijalog«, kazala je.


U Hrvatskoj je previše onih koji su obespravljeni i zapostavljeni, rekla je Grabar-Kitarović i istaknula da svoj ured stavlja na raspolaganje kako bi mogla čuti »što više stvarnih problema i susresti se sa stvarnostima naših građana«.


»Tu smo da pomognemo našim učenicima, studentima, nezaposlenima, braniteljima, umirovljenicima, poduzetnicima. U svim područjima Hrvatska može i mora bolje. Imamo primjere poput znanosti, športa i medicine, ali i mnogih drugih primjera, gdje je Hrvatska u samom svjetskom vrhu«, dodala je.


Zaželjevši svima puno uspjeha i svako dobro te da se ugodno osjećaju na Pantovčaku, je Grabar-Kitarović na kraju svog obraćanja poručila da nastavlja rad tempom koji je imala i u kampanji, »bez predaha i punom parom, jer vrijeme u kojem jesmo i problemi kojima su opterećeni naši građani, zahtijevaju rješavanje bez vremenske odgode«.


»Obavljen je ogroman posao, ali još mnogo toga stoji pred nama«, kazala je.


Oko 120 građana koji su izrazili želju posjetiti Ured predsjednice Republike, među njima i djecu iz vrtića »Srčeko« s Pantovčaka, potom su uživali i pljeskom nagradili vojno-akrobatsku ceremoniju Počasno-zaštitne bojne te se slikali s predsjednicom Republike i obišli njezin ured.


Uz sto dana od početka obnašanja dužnosti predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović njezin je Ured u subotu predstavio i novu internetsku stranicu na adresi www.predsjednik.hr.


Uz poveznice na životopis, ulogu i dužnosti predsjednice Republike kao i na njezine intervjue, govore i poslanice, na stranici se nalaze i informacije o Uredu, njegovoj strukturi, dužnosnicima, vijećima, komisijama i povjerenstvima.


Tu su i odgovori na česta pitanja građana te obrazac preko kojeg se oni mogu prijaviti za posjet Pantovčaku te za newsletter.


Nova internetska stranica sadrži i poveznicu za najave događaja, priopćenja te izjave predsjednice Republike, fotogaleriju te informacije o bivšim predsjednicima, Franji Tuđmanu, Stjepanu Mesiću i Ivi Josipoviću.