Bez predsjednice i premijera

Dan antifašističke borbe u Brezovici: Milanović, Mesić i Josipović pozdravljeni burnim pljeskom

Hina

Photo: Borna Filic/PIXSELL

Photo: Borna Filic/PIXSELL



SISAK U šumi Brezovica kod Siska u organizaciji Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH, Grada Siska i Sisačko-moslavačke županije u subotu je počelo je svečano obilježavanje Dana antifašističke borbe.


Svečanost je počela intoniranjem hrvatske i europske himne te minutom šutnje za poginule.


»Da nije bilo antifašističke borbe mi ne bismo imali što braniti, a u Domovinskom ratu branili smo i obranili Republiku Hrvatsku«, poručio je na početku središnje svečanosti predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Franjo Habulin.




U Brezovici pokraj Siska, kazao je, prije 78 godina formiran je Prvi partizanski odred koji je »rasplamsao plamen ustanka«.


»Ne smijemo zatvarati oči pred onim što se događa oko nas«, rekao je Habulin izražavajući zabrinutost zbog »malih pomaka« u Hrvatskoj kada je riječ o percepciji antifašizma.


Svečanost se ove godine održava bez državnih čelnika koji su poslali svoje izaslanike. Nazoče, među ostalima, bivši predsjednici republike Ivo Josipović i Stjepan Mesić, bivši SDP-ov premijer i predsjednik Zoran Milanović koji su pozdravljeni burnim pljeskom.


“Deseti put sam ovdje i drago mi je, nisam bio nekoliko godina. 1941. su ovdje bili naši dečki i cure, i 1991. su isto bili naši dečki i cure. Ovo je povratak u javni život. Kalendar je takav, na neki način se potrefilo i drago mi je da sam ovdje nakon nekoliko godina. Predsjednica? Pa ona nije nikad ni dolazila ovdje. Ipak je? Možda griješim. Ne znam zašto danas nije ovdje”, istaknuo je predsjednički kandidat Zoran Milanović, prenosi N1.


U Brezovici nema nema ni izaslanika predsjednice Republike nakon što je HNS-ov Matija Posavec otkazao već prihvaćen poziv da bude njezin izaslanik.


Večernji list prenosi riječi sisačke gradonačelnice Kristine Ikić Baniček koja je komentirala nedolazak predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića koji je ustvrdio da nije dobio pozivnicu.


“Isprike predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića da nije dobio poziv i da stoga neće doći isto je kao kada dijete kaže da je napisalo zadaću, ali da mu je pas pojeo. A što drugo očekivati od Vlade koja se u cijelom svom mandatu nije suprotstavila svim različitim oblicima fašizma koji se događaju, bilo da se radi o napadu na nekoga tko prosvjeduje ili pripadnika neke manjine i sl.