Suludo i tragično

Strah radnika u Nauta Lamjani: Khan je došao sa zadatkom likvidacije škvera

Orjana Antešić

Smjenu bivšeg stečajnog upravitelja Nauta Lamjane Ivana Rudea, prema pisanju zadarskih medija,  inicirao podnesak grupe vjerovnika koju su činili – iO Adria AG, Odmaralište iO Adria i Marina Preko, iako to hrvatski predstavnik u britansko-švicarskom fondu Goranko Fižulić demantira



RIJEKA  Suluda i tragična situacija sa kaljskim brodogradilištem Nauta Lamjana ne jenjava. Radnicima su se i jučer  prepriječili zaštitari kada su ujutro  došli pred portu. Novi stečajni upravitelj Alein Khan, unatoč tome što je škver krcat brodovima koje treba završiti, nije ih puštao unutra da bi, kako nam je prenio glavni sindikalac u škveru Mario Košta, negdje iza podneva počeo pojedinačno pozivati radnike na posao, navodno uz prijetnju otkazima. U međuvremenu, Khan je instalirao neke nove ljude na ključnim pozicijama u brodogradilištu, a pozvao je i policiju da istraži navodni nestanak »komandi« na travel liftu u škveru za što je ustvrdio da je riječ o namjernoj sabotaži radnika.


Radnici  su  posredstvom  županijskog ureda SSSH i Sindikata metalaca, zatražili pomoć od Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, apelirajući da učine da na slučaju njihovog brodogradilišta konačno profunkcionira pravna država, drugim riječima da nadležna  tijela konačno počnu postupati po kaznenim prijavama i tužbama radnika i sindikata koje su prijašnjih godina podnosili protiv stečajne sutkinje Ardene Bajlo, protiv fonda Jupiter Adrije (današnjeg iO Adria), kao bivšeg vlasnika Naute Lamjane i njegovih tvrtki »satelita« u njegovom vlasništvu te protiv smjene stečajnog upravitelja, sad već bivšeg Ivana Rudea. 


U slučaju Nauta Lamjane bivši vlasnici, unatoč stečaju, ostali su i dalje »u igri« jer sa visinom svojih potraživanjima odnosno glasovima u Skupštini vjerovnika mogu utjecati na tijek postupka. Osim što su ga, de facto, sami pokrenuli i to zbog duga 172.000 kuna putem jedne od svojih tvrtki, iO Adria vlasnik je Marine Preko, najvećeg vjerovnika Nauta Lamjane koja je to postala nakon što joj je Erste banka prodala svoja potraživanja od 7,5 milijuna eura. Radilo se o kreditu za kojeg su hipotekom opterećene nekretnine škvera, a Mario Košta tvrdi da škver nikad nije vidio ni kune od tog novca. To je, prema njegovim navodima, utvrdio i vještak u parnici koju su radnici pokrenuli paralelno na Trgovačkom sudu u Zadru, a navodno je pitanje da li su taj novac vidjeli i Vrtovi sunca u Orašcu, kraj Dubrovnika. 




– Kada bi osporili tu tražbinu banke, naša dugovanja u stečaju smanjila bi se na 16 milijuna kuna koje ovo brodogradilište, onako kako smo počeli raditi pod stečajnim Ivanom Rudeom, bez problema može vratiti u vrlo kratkom vremenu. Ne samo da  sumnjamo da je Khan došao sa zadatkom likvidacije škvera već je  dolazak, bojimo se, i vremenski  ciljan s obzirom da bi se do konca  mjeseca trebala održati  rasprava u parničnom postupku  na Trgovačkom sudu u kojem Khan, kao sadašnji pravni zastupnik brodogradilišta, može povući  tu tužbu, iznio je svoja strahovanja Košta. 


Uz britansko-švicarski fond Jupiter Adriu (iO Adria) u Hrvatskoj se posljednjih pet-šest godina vezivalo ime Ivane Šoljan, bivše direktorice T-Coma i članice Uprave HT-a. No, ona je ovih dana izjavila da više nema veze s tim fondom te da je prije pet mjeseci dala otkaz na mjesto glavne operativne direktorice. To nam je jučer potvrdio i Goranko Fižulić koji je, prema vlastitim navodima,  hrvatski član u NO-u  fonda. Ovog nekadašnjeg ministra gospodarstva u Račanovoj Vladi i vlasnika krahirane Magme, pasioniranog jedriličara vežu spone uz Jupiter Adriu još od 1997. kada je taj fond uložio u njegovu posrnulu tvrtku, a u NO-u Jupiter Adrie Fižulić je, kaže, ušao 2004. 


– Nemam nikakvu izvršnu funkciju u Fondu tako da osim  općih informacija koje smo dobili na zadnjem sastanku »boarda« u veljači u Parizu ništa detaljnije ne znam oko slučaja Nauta Lamjane. Znam samo da je u tijeku stečajni postupak za kojeg je nemoguće točno predvidjeti koliko će trajati, kazao nam je Fižulić. No, javio nam se naknadno nakon što je, kako je pojasnio,  kontaktirao odgovorne »operativce« fonda u Hrvatskoj.


– Mogu prenijeti da iO Adria apsolutno nema nikakve veze sa smjenom stečajnog upravitelja jer je to u domeni Trgovačkog suda i stečajne upraviteljice. Ujedno, iO Adria, kako sam izvješten,  nema namjeru gasiti brodograđevnu djelatnost na tom prostoru  ukoliko to brodogradilište, kada se okonča stečaj,  ostane u sastavu grupe iO Adria, poručio je Fižulić. 


Ovim Fižulićevim riječima dodat ćemo samo da smjenu bivšeg stečajnog upravitelja »Nauta Lamjane« Ivana Rudea, prema pisanju zadarskih medija,  inicirao podnesak grupe vjerovnika koju su činili – iO Adria AG, Odmaralište iO Adria i Marina Preko.