Slavlje uz Petra Grašu

Pučkom feštom proslavljeno otvaranje trgovine Kerum u Kaštelima

Mario Matana

Otvorenje je Kerum proslavio u društvu obitelji a zapjevao mu je Petar Grašo



SPLIT Pravom pučkom feštom proslavljeno je u Kaštelima (onom najudaljenijem od Splita, Štafiliću) otvaranje prve trgovine Kerum iz novog, “poboljšanog” serijala.


Zapjevao je i Petar Grašo, jer pjevačev otac dobar je prijatelj s vlasnikom trgovačkog lanca u ponovnom osnivanju. Naravno, došao je i gazda Željko Kerum, kojem se u proteklih pet godina svašta izdogađalo.


U tom periodu je odradio (manje-više) mandat splitskog gradonačelnika, priznao je nevjeru prvoj supruzi te se oženio za Fani Horvat (s kojom je u međuvremenu dobio dva sinčića, a upravo je otkriveno i da je na putu treće dijete…), poslovno carstvo je krahiralo zbog preinvestiranja u hotel Marjan pa je prodao sve trgovine zajedno sa zaposlenima konkurenciji, postao je saborski zastupnik…




Sve to priznao je i Kerum u svom poznatom stilu, svojevrsnim haiku izričajem. “Nisam ja radio greške. … Ja sam jedini radio greške, ali ću te iste greške opet raditi. I neću zbog toga bit nesretan. Svaki čovjek ima uspone i padove, neko se digne, neko pogine. Ovo je novi početak, krećemo od nule”, sumirao je ukratko popularni Žele, Keri, Rico, kako li ga sve ne zovu poznanici, uz povike odobravanja okupljenih koji su poput njega tražili hlad u sjeni novootvorenog objekta.


Otkrio je dobro raspoloženi Kerum i kako misli “obrnuti” stotinjak milijuna kuna u idućoj poslovnoj godini. “Teže je kad se kreće ispočetka, u trgovini se sve kreće oko cijena, a to je vezano uz količine nabave”, otkrio je dobro čuvanu tajnu Kerum te najavio i da su iduće na redu za otvorenje trgovine u Dujmovači i na Gripama.


Iako nije bilo sestre Nevenke Bečić, saborske zastupnice također, sve je u široj obitelji Kerum u najboljem redu, uvijek su zajedno jer ih krv veže.


Naravno, u pokušaju novog poslovnog uzleta značajno mu je pomogla nedavno prihvaćena predstečajna nagodba. Za taj potez se dobro pripremio: Kerum d.o.o. imao je preko 700 milijuna kuna duga, no potom su se u masu potraživanja uključila i obiteljska, vezana poduzeća pa je dug vrlo brzo skočio na preko 1,6 milijardi kuna.


Vezane tvrtke su naravno bile za plan financijskog restrukturiranja, a kako su i neki od velikih vjerovnika poput Zabe (ali i nekih firmi koncerna Agrokor – možda dobre nabavne cijene za proizvode u dućanima Kerum misli ostvariti prijateljskom linijom?) bili za, predstečajna nagodba je prošla jer su za nju glasovali vjerovnici čije tražbine prelaze dvije trećine ukupno utvrđenih potraživanja.


 A to zapravo znači da su dugovi u pristojnom postotku “izbrisani”, plaćanje preostalih je reprogramirano na jedan konforan period od pet godina uz nepostojeće ili minimalne kamate.


Naravno, Kerum drži da nikome nije ostao dužan, odgovarajući na pitanja dodao je i kako saborsku naknadu nije uzimao niti će je i nadalje uzimati, kao što nije uzimao ni gradsku, dapače, službenu karticu po isteku mandata gradonačelnika nije vratio jer je po vlastitom priznanju nikad nije ni koristio.