Ozbiljno kazneno djelo, a kazna blaga

Bivšem načelnici Sutivana Vladislaviću i odvjetnici Caktaš po godinu dana zatvora

Mario Matana

Bivši načelnik općine Sutivan Petar Vladislavić i splitska odvjetnica Vernea Caktaš dobili su po godinu dana zatvora (zakonski minimum) no kazna im je zamijenjena radom za opće dobro i to u omjeru 1 naprema 2 – jedan dan zatvora vrijedi kao dva sata rada.



SPLIT Poznat po svojoj strogoći, sudac Županijskog suda u Splitu Zoran Kežić zapravo je bio jako blag pri izricanju kazni dvoje optuženih za zlouporabu položaja i ovlasti, odnosno poticanje na to kazneno djelo.


Naime, bivši načelnik općine Sutivan Petar Vladislavić i splitska odvjetnica Vernea Caktaš dobili su po godinu dana zatvora (zakonski minimum) no kazna im je zamijenjena radom za opće dobro i to u omjeru 1 naprema 2 – jedan dan zatvora vrijedi kao dva sata rada.


A doista se ne može reći da je slučaj svakidašnji ili nebitan, dapače i sam sudac je naglasio da je “riječ o ozbiljnom kaznenom djelu”. Odvjetnica je zastupala općinu tijekom 2008 i 2009. godine i fakturirala svoje usluge. Ništa neobično, da ti iznosi nisu bili astronomski, a Vladislavić ih je kao načelnik uredno plaćao, dapače zbog cifri za odvjetničke usluge koje su odjednom postale nevjerojatan teret u općini su morali raditi – rebalans proračuna! Primjer? Za zastupanje na ročištu – račun na 79 tisuća kuna.




Ukupno je za šest parničnih radnji (recimo podnošenje žalbe) odvjetnica Caktaš naplatila 545 tisuća kuna, a po tarifama odvjetničke komore te iste usluge nije smjela naplatiti više od 14 tisuća.


Nije ipak dobrotvorni rad sve od sankcije, sudac Kežić je izrekao i sporednu novčanu kaznu od 200 dnevnih dohodaka za Caktaš, koja je nedjelo počinila iz koristoljublja. Ta kazna iznosi 33 tisuće kuna naveo je sudac, što nas dovodi do mjesečne zarade odvjetnice od tričavih četiri tisuće, kuna manje-više. Vladislavića je pak sud obvezao (naložio mu, iskoristio je termin sudac Kežić) da uplati 10 tisuća kuna u humanitarne svrhe, udruzi Most, četiri mjeseca od pravomoćnosti presude. I naravno, odvjetnica mora vratiti novac 531 tisuću kuna koje je “prekomjerno” uzela od općine.


Zanimljivo, tijekom obrazloženja presude nije se spominjalo ništa o oduzimanju odvjetničke licence, odnosno zabrani rada odvjetnici koja je i ovo kazneno djelo počinila pri obavljanju posla. Zabrana odvjetničke prakse je naime propisana u slučaju pravomoćnih zatvorskih kazni iznad šest mjeseci pa će se valjda pričekati odluka Vrhovnog suda…M.M.