Sukob interesa

Dalija Orešković: ‘Povjerenstvo nema veze s politikom i odluku o Karamarku će donijeti bez žurbe’

Zlatko Crnčec

Foto N. Reberšak

Foto N. Reberšak

Svoju ćemo konačnu odluku donijeti bez žurbe i u ekonomičnom postupku. A što se tiče politike i nekih izjava mogu samo reći da rad Povjerenstva nema nikakve veze s politikom. Kao što i politika nema nikakve veze s nama, rekla je Orešković



ZAGREB  Predsjednik HRAST-a i saborski zastupnik Domoljubne koalicije Ladislav Ilčić rekao je jučer gostujući na televiziji N1 da bi Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odluku o prvom potpredsjedniku Vlade Tomislavu Karamarku trebalo donijeti prije nego što Sabor glasuje o zahtjevu SDP-a za njegovom smjenom.


– Do glasanja se Povjerenstvo mora oglasiti jer je besmisleno da stav donose nakon 18. lipnja, rekao je Ilčić. Dodao je da on ima svoje stajalište o ovom slučaju, ali da »postoje institucije koje će dati svoj sud«.


– I naravno da očekujemo institucije koje smo mi i osnovali naprave svoj posao. I kad dobijem njihovo mišljenje, prema tome ću se ravnati, rekao je Ilčić.




Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković rekla je  za naš list da će to tijelo odluku donijeti bez žurbe, ali u ekonomičnom postupku.


Dodala je da će na nekoj od sljedećih sjednica odlučiti hoće li ugovori između tvrtke Soboli i Ine  koje je u utorak objavio tjednik Nacional postati dio postupka koje se vodi pred tim tijelom na zahtjev predsjednika HDZ-a i prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka.


– Povjerenstvo je kolektivno tijelo i odluke o tome bit će donesena glasovanjem svih članova. A što se tiče djelovanja Povjerenstva u ovom trenutku teče rok u kojem se gospodin Karamarko može očitovati na našu odluku o pokretanju postupka. To je njegovo pravo, ne i obveza. A svoju ćemo konačnu odluku donijeti bez žurbe i u ekonomičnom postupku. A što se tiče politike i nekih izjava mogu samo reći da rad Povjerenstva nema nikakve veze s politikom. Kao što i politika nema nikakve veze s nama. Politika može donositi svoje odluke neovisno o onome što mi odlučimo, čak i suprotno od onog što mi odlučimo, rekla je Orešković.


Povjerenstvo je prošlog tjedna donijelo odluku o pokretanju postupka protiv Karamarka zbog mogućeg sukoba interesa na njegov zahtjev, nakon što su objavljeni podaci o ugovoru između njegove supruge i njegovog prijatelja Josipa Petrovića, savjetnika mađarskog MOL-a. Povjerenstvo namjerava ispitati je li Karamarko sudjelovao u donošenju odluka vezano uz arbitražu koja se vodi između Hrvatske i MOL-a, može li ga to ubuduće dovesti u sukob interesa, te je li se propustio deklarirati o tom poslovnom odnosu. Povjerenstvo je 12. svibnja od Vlade zatražilo podatke vezane za arbitražni postupak oko Ine te je li Tomislav Karamarko bio povezan s odlukama u postupku, ali i tvrtka njegove supruge. Podaci su zatraženi i od trgovačkog društva Drimia d.o.o., tvrtke potpredsjednikove supruge Ane Karamarko.