Borba za Pantovčak

Dalija Orešković: ‘Jedina imam jasnu ideju kako stati na kraj korupciji’

Tihana Tomičić

Dalija Orešković / Foto: S. DRECHSLER

Dalija Orešković / Foto: S. DRECHSLER



Nakon što je na izborima za Europski parlament doživjela neočekivano slab rezultat, Dalija Orešković sa strankom Start ipak se priprema i za sudjelovanje na predsjedničkim izborima.


Objavila je program vezan uz pravosuđe i antikorupcijsku borbu, progovarajući s pozicije bivše šefice Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa.


– Ono što me razlikuje od svih ostalih kandidata na političkoj sceni koji se pozivaju na antikorupcijske programe, prije svega je činjenica da sam jedina radila u tom području te u njemu ostvarila konkretne rezultate. Program kojeg sam osmislila proizlazi iz teorijskog znanja, ali i iskustava u praksi, iz dobrog poznavanja svih praznina i nedorečenosti u našem pravnom sustavu, te jasne ideje kako tome stati na kraj, kaže ona. Dodaje kako je druga okolnost koja je razlikuje od ostalih kandidata jest što je jedina prepoznala na koji način predsjednik države u okviru svojih ustavnih ovlasti može podupirati borbu protiv korupcije:




“Člankom 102. Ustava propisano je da predsjednik države može predložiti Vladi da održi sjednicu i razmotri određena pitanja te pri tome može biti nazočan sjednici Vlade i sudjelovati u raspravi. Ovlast sazivanja sjednice daje mogućnost otvaranja tema i iznošenja prijedloga koje imaju osobitu nacionalnu važnost, a korupcija koja je postala nosivi stup svih grana vlasti je upravo takva tema”, ističe Dalija Orešković.


Podsjeća da je trenutno je na snazi Strategija za razdoblje od 2015.-2020., no kako s obzirom na mlaki sadržaj i zakašnjelu dinamiku provedbe, ta strategija ne može postići svoj cilj. “Aktualna je vlast potpuno nezainteresirana za provođenje antikorupcijskih politika, a oporbi nedostaje energije i znanja. Stoga se zalažem da se već od početka slijedeće godine usvoji moj puno abiciozniji, konkretniji i razrađeniji plan te da se što prije krene u njegovu provedbu”, ističe ona.


– Znanstvena istraživanja potvrđuju da je korupcija jedan od glavnih razloga masovnog iseljavanja proteklih nekoliko godina. Iz navedenog proizlazi da demografski slom neće riješiti nikakve demografske mjere, već se za bilo kakav oporavak moraju provesti strukturne promjene načina na koji ova država funkcionira, osobito u području pravosuđa i borbe protiv korupcije. Upravo je zato antikorupcijska politika jedna od nosivih točki mog predsjedničkog programa Plan za Hrvatsku.


Politička stvarnost pokazuje da je korupcija postala nosivi stup svih grana državne vlasti te da takvo stanje ugrožava stabilnost sustava, ostvarivanje temeljnih ljudskih prava i sloboda te ekonomski napredak, kaže ona.