Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
15. siječnja 2019.
Reakcija iz Srbije

Dačić poručuje da stajalište Hrvatske o pozdravu "Za dom spremni" relativizira zločine počinjene u NDH

foto: Reuters
foto: Reuters
Autor:
Objavljeno: 2. ožujak 2018. u 18:32 2018-03-02T18:32:00+01:00

"Da li itko normalan u Njemačkoj može zamisliti da se pripadnicima Wehrmachta ili SS postrojbi održava komemorativni skup, koji počinje pokličem 'Sieg Heil'", upitao je Dačić.

- Preporukom da se ustaški pozdrav "Za dom spremni" ponekad može nekažnjeno koristiti Hrvatska po tko zna koji put relativizira zločine počinjene u NDH, a Srbima u Hrvatskoj šalje "zastrašujuću poruku", ocijenio je u petak srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić.

Komentirajući preporuku Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima o iznimkama u korišćenju ustaškog pokliča "Za dom spremni", Dačić je ocijenio da je to nastavak niza akata službene hrvatske vlasti koji su "u izravnoj suprotnosti s temeljima na kojima su izgrađeni poslijeratna Europa i međunarodni poredak", priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova (MSP).

"Ovim aktom Hrvatska po tko zna koji put relativizira užasne i genocidne zločine počinjene u NDH tijekom Drugog svjetskog rata, a preostalim Srbima u Hrvatskoj šalje više nego zastrašujuću poruku", naglasio je Dačić.

Po njegovoj ocjeni, takvo "kompromisno" rješenje Veća koje "otvoreno koketira s predstavnicima neofašističke hrvatske desnice, ne samo pravno i logički neobjašnjivo i neodrživo već i politički nepodnošljivo u 21. stoljeću".

"Da li itko normalan u Njemačkoj može zamisliti da se pripadnicima Wehrmachta ili SS postrojbi održava komemorativni skup, koji počinje pokličem 'Sieg Heil'", upitao je Dačić.

Šef diplomacije pozvao je "predstavnike međunarodne zajednice i visoke dužnoisnike EU da iskoriste svoj utjecaj kako bi se Hrvatska konačno počela ponašati kako priliči državi članici EU i civiliziranog svijeta", navodi se u priopćenju srbijanskog MSP-a.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka