Posavci poplavu - očekivali

Da nije grunulo u Rajevom selu, nasip bi puknuo u Županji ili Brodu

Jagoda Marić

U Gunji su pod vodom  još uvijek sve kuće, jednokatnice do krova. Na nekoliko stotina metra razdaljine pod vodom su i katoličko i muslimansko groblje. Kroz selo na više mjesta još uvijek, s jedne na drugu stranu ulice, prelijeva se voda. Mjestom patroliraju vojska u amfibiji i volonteri. Svi skupljaju preživjele životinje



ŽUPANJA Voda se polako povlači, pojedini stanovnici poplavljenih sela u okolici Županje dolaze provjeriti u kakvom je stanju njihova imovina i što se dogodilo s njihovim blagom. Pri tom se pitaju kako je susjedova kuća ostala suha, dok je njima »voda došla do prozora«. Naime, osim Gunje, koja i četiri dana nakon izlijevanja Save iz korita, izgleda kao jezero, u svim ostalim selima postoje dijelovi u kojima su i kuće i dvorišta ostali suhi. Takav krajolik dočekao je  i članove Vlade, koji su nakon izvanredne sjednice u Županji obišli Rajevo selo. 


– Da mi je znati zašto je baš poplavilo moju kuću, zdvaja jedan stanovnik koji se u selu zadesio za dolaska premijera Zorana Milanovića. Ni punih sto metra dalje, sve su kuće ostale netaknute. 


– Ma, to ti je zato što su ovi bogatiji gradili kuće na povišenom terenu, a mi sirotinja u nizini, pokušava mu objasniti susjed u brazilskom dresu, koji se našao u istoj nevolji. 


U vodi do pasa 




Jednaka je slika i u Posavskim Podgajcima. S jedne strane ulice koja prolazi selom, gazda u dvorištu u vodi do pasa, čini se, nastoji kroz nakupine drva za ogrijev napraviti vodi put da što prije krene kanalom prema šumi Spačva. 



 Na području poplavljenih sela u županjskoj Posavini – Gunji, Rajevom Selu i Strošincima stanje je i dalje nepromijenjeno, iako se primijeti da je razina vode nešto malo opala, izjavio je večeras zapovjednik Hrvatske kopnene vojske Dragutin Repinc. Na konferenciji za novinare OKC-a Državne uprave za zaštitu i spašavanje Repinc je podsjetio kako je voda djelomično prodrla i do Posavskih Podgajaca, Đurića i Soljana u kojima vojska radi na obrambenim nasipima prema Strošincima. Djelatnici Hrvatskih voda, koji su tijekom dana obišli vodom ugrožena područja općine Vrbanja, zabilježili su stagnaciju, a na nekim lokacijama i pad razine vode, dok u Spačvanskom bazenu razina vode raste. Repinc je također naveo kako je tijekom dana s poplavljenih područja spašeno stotinjak grla žive te uklonjeno oko tonu uginule stoke.Ravnatelj Državnog hidrometeorološkog zavoda Ivan Čačić upozorio je kako visoke temperature zraka, kakve su ovih dana u Slavoniji, mogu negativno utjecati na povećanje ranjivosti osjetljivih kategorija stanovništva, a među koje se svakaka ubrajaju mještani poplavljenih sela u županjskoj Posavini. Najavio je i kako će u noći s petka na subotu doći do pogoršanja vremenskih prilika praćenog novim oborinama. U županjskoj Posavini moglo bi pasti između 20 i 40 litara kiše po četvornom metru, lokalno, što međutim ne bi trebalo značajnije utjecati na povećanje vodostaja rijeke Save. (Hina)


– Što ja znam što radim, odgovara na pitanje čime se to zapravo bavi. Nasuprot njemu, s druge strane ceste, ni u kuće ni u dvorišta nije ušla voda. U tom trenutku dolazi njegova supruga i zove ga na ručak u susjedovu kuću preko puta. Susjed sa sretnije strane ulice, pojašnjava da je »nesretnik još u petak cijep’o drva za ogrijev«, a da mu ih je nekoliko dana kasnije voda počela odnositi. 


–  Što će čovjek, mora nešto raditi, priča nam stanovnik Posavskih Podgajaca, kojeg je poplava poštedjela. Imao on i tumačenje da je pet sela, Gunja, Rajevo selo, Račinovci, Strošinci i Podgajci, jednostavno moralo biti poplavljeno.


–  Od petka sam na nasipu uz Savu i već mi je tu noć bilo jasno da negdje mora grunuti. Osjetio sam da se neki veliki huk valja prema nama. Da nije grunulo u Rajevom selu, nasip bi puknuo u Županji ili Slavonskom brodu, a to bi bilo sto puta gore. Prava katastrofa, kaže naš sugovornik. Uvjeren je da će poplava u iste krajeve ponovno doći, a na pitanje isplati li se onda na tom mjestu obnavljati sela kaže da bi bilo dobro da o tome netko pametan razmisli. 


Životinje lutaju


Činjenica da je u Podgajcima poplavljena samo trećina kuća, omogućava kakav takav nastavak normalnog života u selu, a nekoliko kilometra dalje, bujica u Gunji nije bila selektivna. Pod vodom su još uvijek sve kuće, jednokatnice do krova. Na nekoliko stotina metra razdaljine pod vodom su i katoličko i muslimansko groblje. Kroz selo na više mjesta još uvijek, s jedne na drugu stranu ulice, prelijeva se voda. Mjestom patroliraju vojska u amfibiji i volonteri. Svi skupljaju preživjele životinje.


 Mještanima ulazak nije dopušten, no tamo zatičemo dvojicu koji su došli spasiti konje. Ironija je da za konje traže flaširanu vodu, iako je oko njih cijelo mutno jezero. Gazda tužno procjenjuje kako će jedan, od dva njegova konja, preživjeti, ali da drugom mlađem vjerojatno nema spasa, jer je tri dana proveo u vodi. Okolo lutaju preživjele svinje, krave, ovce i psi. Ali uz staje se mogu vidjeti i lešine životinja. 


Mještanin kojeg smo povezli u selo nesretan je jer ih policija ne pušta da  skupe preživjele životinje. Primjedbe kako za to vjerojatno ima razloga ne dopiru do njega. 


– Ovo mi je treća nevolja. Stradao sam već jednom u Gunji, pa u Brčkom i sada opet, pojašnjava dok pokazuje svoju kuću i nedavno kupljeni novi crijep ispred nje, koji je sada u potpunosti pod vodom. Ne vjeruje u brzu obnovu sela, a kako je Gunja izgledala jučer teško je zamisliti da će za godinu dana ponovno biti obično, pospano slavonsko selo.