Preseljenje ureda Grabar-KItarović

DUUDI bira nekretninu u koju će se preseliti predsjednica

Irena Frlan Gašparović

Snimio Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEK

Postoji ideja  da se Ured preseli u Banske dvore, a Vlada, u slučaju pobjede HDZ-a, u »kockicu« na Prisavlju. S Pantovčaka su izbjegli odgovoriti o mogućnosti preseljenja u zgradu Vlade



Mjesec dana nakon preuzimanja dužnosti, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović pokrenula je postupak za određivanje sjedišta Ureda predsjednice, s ciljem da se potencijalno preseli s Pantovčaka na neku drugu lokaciju. No, zasad nema naznaka kada će povjerenstvo koje razmatra smještajne potrebe Ureda završiti svoj posao.


Izborno obećanje


Povjerenstvo koje je započelo s radom u svibnju, dosad se u punom sastavu susrelo svega dva puta. Potvrdili su nam to u Uredu predsjednice, ali uz napomenu da je »zahvaljujući elektroničkoj pošti i telefonu, komunikacija konstantna«. Istovremeno se, dodaju na Pantovčaku, održavaju sastanci određenih članova povjerenstva, »ovisno o područjima zaduženja«. U odluci kojom je pokrenut postupak utvrđivanja sjedišta Ureda predsjednice, navodi se da će povjerenstvo za nekoliko lokacija, odnosno nekretnina, razmotriti ispunjavaju li potrebne uvjete da bi se u njih trajno smjestio Ured. Među ostalim, trebaju analizirati nekretnine u Visokoj ulici. Tijekom izborne kampanje, aktualna predsjednica obećavala je da će se preseliti upravo na tu lokaciju. Za kompleks na sadašnjoj adresi, na Pantovčaku, članovi povjerenstva trebaju, pak, utvrditi postoji li mogućnost da u dijelu zgrada ostane Ured, a da se jedan dio prostora izdvoji za neku drugu javnu namjenu.

Pozivajući se na neslužbene izvore, tjednik »Nacional« u posljednjem je broju objavio da Visoka i dalje dolazi u obzir, ako bi uz glavnu nekretninu Uredu pripala i tri okolna objekta. No, prema »Nacionalnovim« izvorima, druga mogućnost su Banski dvori, gdje je sada smještena Vlada. Ta opcija, piše »Nacional«, došla bi u obzir u slučaju promjene vlasti kada bi se nova vlada, predvođena HDZ-om, mogla preseliti u »kockicu«, zgradu u kojoj je danas Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture.


Utvrđivanje kriterija


No, na naše pitanje razmatra li se, kao mogućnost, i preseljenje u Banske dvore, iz Ureda predsjednice nismo dobili izravan odgovor.   




»Zadaća Povjerenstva jest utvrditi kriterije i potrebe Ureda predsjednice koje do sada nikada nisu bili jasno utvrđene i sistematizirane. Iste će, po donošenju, biti predane Državnom uredu za upravljanje imovinom koji će, sukladno preporukama te utvrđenim kriterijima i potrebama, vidjeti koja ili koje od mnoštva nekretnina koje imaju u vlasništvu, ispunjava zahtjeve«, odgovorili su na naš upit. Povjerenstvo, čini se, nema rok u kojem bi trebalo donijeti svoj nalaz jer na Pantovčaku kažu da će svoj rad završiti »utvrđivanjem kriterija i potreba Ureda predsjednice«.