Demokratski savez Hrvata u Vojvodini

DSHV: Kritike srbijanskih dužnosnika prijetnja za hrvatsku manjinu u Vojvodini

Hina

NL arhiva

NL arhiva

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) odbacio je u subotu kao neutemeljena stajališta i kritike srbijanskih dužnosnika koji su jedinoj stranci hrvatske manjine prebacili da su sami krivi što nemaju zastupnika u parlamentu Srbije, te istaknuo kako njihove istupe smatra izravnom prijetnjom ovoj zajednici



SUBOTICA Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) odbacio je u subotu kao neutemeljena stajališta i kritike srbijanskih dužnosnika koji su jedinoj stranci hrvatske manjine prebacili da su sami krivi što nemaju zastupnika u parlamentu Srbije, te istaknuo kako njihove istupe smatra izravnom prijetnjom ovoj zajednici.


Ministar vanjskih poslova Srbije i predsjednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić je srbijanskim medijima izjavio da bi hrvatska manjina mogla imati tri zastupnika kada bi njezini politički predstavnici samostalno izašli na izbore, te da je odluka DSHV-a da koalira s Demokratskom strankom (DS) izravno usmjerena protiv interesa Hrvata u Srbiji.


Isto stajalište iznio je i ministar unutarnjih poslova i dužnosnik Srpske napredne stranke (SNS) Nebojša Stefanović dodajući kako Hrvatska ne bi trebala dijeliti lekcije Srbiji jer »crnokošuljaši ne paradiraju Srbijom nego Hrvatskom«.




DSHV je odgovarajući na takva stajališta priopćio da ih smatra neprimjerenima i »izravnom prijetnjom upućenom pripadnicima hrvatske zajednice«.


»Izjava Nebojše Stefanovića u kojemu se odluka DSHV-a s kim će nastupiti na izborima u Srbiji povezuje s pitanjima položaja srpske manjine u Hrvatskoj, također držimo da je u funkciji zastrašivanja Hrvata, jer jednu odluku benigne naravi povezuje s cijelim nizom neprimjerenih zaključaka«, navodi se u priopćenju.


Dodaje se da bi DSHV više volio »da se ministar Stefanović oglasio nedavno kada je brutalno pretučen katolički svećenik ili da je javnosti objavio da je Srbija ispunila ono što se ugovorom obvezala. No unatoč tomu, vjerujemo da će Hrvati u Vojvodini izaći na izbore i glasovati hrabro za svoju budućnost«.


DSHV je u petak potpisao koalicijski sporazum s DS-om uoči izbora koji će u Srbiji na svim razinama biti održani 24. travnja.


Stranka hrvatske manjine objašnjava da je DS, za razliku od SPS-a, po dolasku na vlast poslije 2000-te priznao Hrvate kao nacionalnu manjinu i otvorio prostor za institucionalno primjereno ostvarivanje manjinskih prava i uključivanje u društveni život Srbije.


Radi opstanka na političkoj sceni, DSHV je ranije naveo da je prinuđen surađivati i koalirati s velikim strankama, sudjelovanjem na njihovim izbornim listama, jer Srbija ne provodi bilateralni sporazum s Hrvatskom u kojemu se obvezuje da će osigurati izravnu zastupljenost hrvatske manjine u Skupštini Srbije i Vojvodine.


DSHV od 2000. na svim izborima surađuje s Demokratskom strankom.