Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 6
Sutra: 7° 7° 6
19. ožujka 2019.
Lokalni izbori

DRUGI IZBORNI KRUG Glasovalo manje birača nego u prvom, najviše u Lici, najmanje u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Foto V. Karuza
Foto V. Karuza
Autor:
Objavljeno: 4. lipanj 2017. u 17:32 2017-06-04T17:32:00+02:00

Državno izborno povjerenstvo (DIP) istaknulo je u nedjelju poslijepodne kako u drugom krugu lokalnih izbora nisu zabilježene ozbiljnije primjedbe, ni nepravilnosti

Nešto manje od 700 tisuća birača, odnosno njih 27, 45 posto glasovalo je do nedjelje poslijepodne u drugom krugu lokalnih izbora, to je gotovo osam posto manje u odnosu na prvi izborni krug, objavilo je Državno izborno povjerenstvo (DIP) u 17 sati.

Naime, prije dva tjedna, do 16, 30 sati na razini države glasovalo je 35, 15 posto birača.

Najviše birača, gotovo polovica, izašla je u Ličko-senjskoj županiji, potom u Zadrskoj (45, 34 posto), najmanje u Vukovarsko-srijemskoj (21, 7 posto).
U Zagrebu je glasovalo 28, 9 posto birača, u Splitu 26, 7 posto, u Osijeku 23, 6 posto te u Rijeci 20, 9 posto. Metković bilježi visok odaziv, čak 49, 9 posto.

DIP – dan bez ozbiljnijih primjedbi

Državno izborno povjerenstvo (DIP) istaknulo je u nedjelju poslijepodne kako u drugom krugu lokalnih izbora nisu zabilježene ozbiljnije primjedbe, ni nepravilnosti.

Građani nam dojavljuju određene slučajeve koji ih smetaju, no u većini to nisu izborne nepravilnosti, kaže potpredsjednica DIP-a Ana Lovrin i spominje kako se građani pritužuju zbog slika koje su vidjeli na biračkom odboru, ali i zbog slike bivšeg komunističkog vođe i šefa bivše države Tita u izlogu prazne trgovine.

DIP je s nadležnim povjerenstvima provjerio navode o nepravilnostima koje spominje nevladina udruga GONG, u velikoj mjeri pokazalo se da ti navodi ne stoje, poput onih da se u Zagrebu glasovalo zdravstvenom iskaznicom, te da je u jednom domu za starije bilo nedopuštenog pomaganja kod glasovanja.

U nadležnom izbornom povjerenstvu nemaju saznanja o glasovanju zdravstvenom iskaznicom, a u domu za starije, po svim je propisima, glasovala slabovidna osoba, kaže Lovrin i poziva da se kod sumnji u izborne nepravilnosti precizira gdje su i tko ih je napravio.
DIP-ove navode o mirnom izbornom danu potvrđuje MUP-ovo izvješće da danas nije bilo ni jedne prijave zbog remećenja javnog reda i mira na biralištima.

Izborni dan završava u 19 sati, prve izborne rezultate DIP će objaviti oko 20 sati.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka