Politički skalpel

DRAŽEN CIGLENEČKI Predsjednica nije za ozbiljnu politiku, već za – estradu

Dražen Ciglenečki

"Nepoznanica je što ona o tome misli, ali na osnovu svega što znamo o njoj teško da je Kolinda Grabar-Kitarović zainteresirana za pravu političku akciju jer se nje klonila cijelu karijeru. Predsjednica nije osoba koja bi ušla u politički ring."



Stjepan Mesić bio je deset godina predsjednik Republike, a gotovo isključivo ga se pamti po umirovljenju generala zbog njihovog otvorenog pisma u kojem su tvrdili da se Domovinski rat ne smije propitivati. Ivi Josipoviću propala je inicijativa za promjenu Ustava i stoga u pet godina kao predsjednik nije uspio napraviti ništa što bi se moglo smatrati njegovom ostavštinom. Jednako kao ni Kolinda Grabar-Kitarović tijekom mandata koji se približio zadnjoj petini. Popis njezinih političkih postignuća prazan je list papira. Napade na Vladu Zorana Milanovića, čak i iz inozemstva, ili sukob s premijerom Tihomirom Oreškovićem u vezi s ravnateljom SOA-e, neće se, doduše, samo tako zaboraviti. Ali, malo je vjerojatno da bi Kolinda Grabar-Kitarović htjela da je se Hrvati sjećaju kao predsjednice koja je pokušavala opstruirati hrvatske vlade i radila stvari koje su graničile s nacionalnom izdajom.


I predsjedničini medijski obožavatelji polako shvaćaju da ona nije ništa supstancijalno pozitivno učinila i da se zapravo ne razlikuje od svog prethodnika Josipovića. Više zato ne lamentiraju o besmislenim inicijativama poput Tri mora, nego sve više u prvi plan guraju pojavnost Kolinde Grabar-Kitarović, kao nešto po čemu je ona na diku Hrvatskoj. Nedavno je na jednom od domoljubnih internetskih portala objavljeno da je svijet obišla fotografija predsjednice iz New Yorka, na kojoj je »pozirala između Donalda i Melanije, pritom potpuno zasjenivši prvu damu SAD-a«. Kolinda Grabar-Kitarović je, ocjenjuje se, na zasjedanju Ujedinjenih naroda »definitivno dominirala u neverbalnom dojmu«. Imamo, dakle, predsjednicu koja pozira, kao da je nekakav model, i bolje izgleda od supruga svjetskih moćnika. Na to počinju Kolindu Grabar-Kitarović svoditi njezine pristalice i ne razumiju da joj na taj način uopće ne komplimentiraju. Dapače, diskreditiraju je kao ozbiljnu političarku.


Jako je, međutim, upitno je li se ona ikad i željela ozbiljno baviti politikom i obnašati dužnosti na kojima bi donosila važne odluke i za njih preuzimala punu odgovornost. To se valja zapitati s obzirom na to da se u javnosti tjednima razmatra mogućnost da Kolinda Grabar-Kitarović, uz suglasnost Andreja Plenkovića ili bez nje, dođe na čelo HDZ-a, a onda, prije ili nakon parlamentarnih izbora, postane i premijerka. Navodno je to projekt Milijana Brkića, ali i, primjerice, Darko Milinović, trenutačno u statusu bivšeg člana HDZ-a, zaziva ovakav scenarij. Sigurno bi to oduševljeno podržali i birači HDZ-a, koji više drže do predsjednice nego do Plenkovića.




Nepoznanica je što ona o tome misli, ali na osnovu svega što znamo o njoj teško da je Kolinda Grabar-Kitarović zainteresirana za pravu političku akciju jer se nje klonila cijelu karijeru. Predsjednica nije osoba koja bi ušla u politički ring, tukla se svakodnevno s protivnicima i snosila posljedice vlastitih odluka. U skoro 20 godina koliko je na javnoj sceni, Kolinda Grabar-Kitarović nije valjda ni o čemu bitnom odlučivala. Za vrijeme dok je bila ministrica vanjskih poslova, taj je resor faktično vodio premijer Ivo Sanader, mjesto veleposlanice u Washingtonu nije, u kontekstu politike, vrijedno spomena, a u NATO-u je zadužena bila tek za prezentaciju. Zatim je došla na Pantovčak gdje, zbog minimalnih ustavnih ovlasti, također nije naučila što je to politička odgovornost. I sada bi tu lagodnu poziciju zamijenila iznimno stresnim položajem premijera, koji je neizbježno izložen stalnom nezadovoljstvu pojedinih društvenih skupina? Nekako to ne djeluje uvjerljivo.


Ne bi, istina, mediji prestali izvještavati o odjeći Kolinde Grabar-Kitarović ni da je predsjednica Vlade. I Plenkovićeva kilaža, odnosno dijeta, predmet je novinarske znatiželje. No, bilo bi u tom slučaju, za razliku od danas, sporedno haljinu kojeg domaćeg kreatora ona nosi i kako je ispala na slici s nekim stranim državnikom. Od Kolinde Grabar-Kitarović bi se, kad bi se preselila u Banske dvore, tražilo konkretne rezultate. Neverbalni dojam ne bi joj tada bio dovoljan, efekti navijanja za hrvatske sportske selekcije brzo bi isparili. Zato se njezino prebacivanje u ozbiljnu politiku ne čini realnim. Kolindi Grabar-Kitarović ipak, pokazala je dosad, više odgovara – estrada.