Sezona zaraze

DOSAD TISUĆU OBOLJELIH Prava epidemija gripe buknut će za dva tjedna, evo kako se zaštititi

Barbara Čalušić

Prava epidemija mogla bi se očekivati za dva do tri tjedna, a to znači da ćemo tada vjerojatno imati po nekoliko tisuća oboljelih od gripe tjedno – kaže dr. Bernard Kaić, epidemiolog iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo



Od pojave prvih slučajeva gripe u ovoj sezoni pa do jučer, u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo zabilježeno je 1.160 prijava oboljelih od gripe. Prvi slučajevi javili su se koncem studenog i još se uvijek njihova pojava može okarakterizirati kao sporadična. No, da se u tjednima koji su pred nama može očekivati značajan porast novooboljelih, svjedoči i prošlotjedna brojka novooboljelih kojih je u samo jednom tjednu bilo više nego u proteklih mjesec dana.


– Brojka od 1.160 oboljelih od gripe još je prilično mala i to znači da smo na početku epidemije. Međutim, broj prijava kontinuirano raste pa smo tako samo u zadnjem tjednu imali čak 660 prijava novooboljelih. Prava epidemija mogla bi se očekivati za dva do tri tjedna, a to znači da ćemo tada vjerojatno imati po nekoliko tisuća oboljelih od gripe tjedno – kaže dr. Bernard Kaić, epidemiolog iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.



Izbjegavati zatvorene prostore na kojima se okuplja velik broj ljudi, a također i ustanove u kojima borave bolesni




Gripa je bolest koja se prenosi kapljičnim putem pa je u svrhu prevencije preporučljivo nositi masku, a oboljelima se savjetuje izbjegavanje kontakata s drugim osobama


Nužno je održavanje opće higijene i obavezno pranje ruku


Gripa nije samo respiratorna bolest, već bolest koja se manifestira na stanje cijelog organizma, pa treba liječiti simptome


Uzimati vitaminske pripravke, kao i tople napitke te juhe koje će pomoći organizmu pri oporavku


Cijepljenje je najbolja prevencija, posebno za rizične skupine, a najbolji »lijek« za gripu i prevenciju njezinog širenja je mirovanje



Prevladava virus tipa B


Kako dodaje, trenutačno u Hrvatskoj prevladava virus gripe tipa B dok je u manjoj mjeri u cirkulaciji i virus tipa A podtip H3N2. Virus tipa B ne mutira često kao virus tipa A, a najčešće se javlja pred kraj sezone gripe. Njegova pojava na samom početku epidemije u Hrvatskoj je neobična, no kako kaže dr. Kaić, to još ništa ne govori o karakteru sezone gripe koja je pred nama, a koja je, primjerice, prošle godine završila sa sveukupno 51.386 osoba zaraženih gripom.


– Teško je reći koji će tip virusa prevladavati. Primjerice, u Europi trenutno isto prevladava tip B, a u cirkulaciji je i virus tipa A (H3N2) koji je ljetos prevladavao u epidemiji gripe na južnoj hemisferi. Više od polovice virusa gripe koji su cirkulaciji genetski je karakterizirana, a aktualni virus tipa A (H3N2) pripada soju čija se komponenta nalazi i u ovogodišnjem cjepivu protiv gripe. Također, mutacija pojedinog virusa ne znači da će cjepivo biti nedjelotvorno na taj virus – objašnjava dr. Kaić.


Za razliku od nekoliko ranijih godina, ove je godine zabilježen velik interes za cijepljenjem koje je najsigurnija prevencija protiv gripe. Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije triput je dobivao pošiljke cjepiva protiv gripe. Prva i najveća od 20.040 doza potrošena je u rekordnom roku, a zbog velikog interesa ordinacija obiteljske medicine iz cijele županije, dobivene su još dvije pošiljke, jedna od 640 te druga od 762 doze cjepiva protiv gripe.


Djelotvorno cjepivo


– Cjepivo je potrošeno i može se reći da je interes za cijepljenjem protiv gripe ove godine još veći nego prošle. Najveći dio procijepljenih oni su građani koji imaju jednu od indikacija za besplatno cijepljenje, bilo da su stariji od 65 godina, boluju od neke kronične bolesti ili su zdravstveni radnici. Iz naših podataka i na bazi terenske procjene može se reći da je sezona gripe započela i dosad smo primili prijave od 14 oboljelih na području Primorsko-goranske županije. Dakle, još uvijek se radi o sporadičnim slučajevima, a masovnija epidemija može se očekivati nakon što se građani vrate s novogodišnjih putovanja u inozemstvu i sa skijanja. Po tome procjenjujemo da bi pravu epidemiju gripe mogli očekivati u drugoj polovici siječnja, iako su kad je u pitanju gripa i njezino kretanje, prognoze uvijek nezahvalne i ovise o tipu virusa koji će prevladavati – ističe dr. Dobrica Rončević, epidemiolog iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a.


Kao i na razini Hrvatske, i među malobrojnim slučajevima u PGŽ-u prevladava virus gripe tipa B, a i dr. Rončević potvrđuje da su dosad svi zabilježeni virusi zastupljeni u ovogodišnjem cjepivu te se nada da se neće pojaviti neki podtip virusa koja će narušiti djelotvornost cjepiva.


Olakšati simptome


– No, uvijek je moguće da se virus tijekom epidemije promijeni te da prevlada neki tip koji nije bio dominantan u cjepivu koje je najbolja prevencija protiv gripe. Naravno, dobrodošli su i svi drugi načini prevencije gripe, posebno kod osoba koje bi zbog zaraze gripom mogle imati teže komplikacije sa zdravljem – ističe dr. Rončević.


– Gripa je opća bolest organizma koja se osim glavoboljom i visokom temperaturom, manifestira bolovima u cijelom tijelu, a osim respiratornih simptoma, oni mogu biti i probavni. Ne postoji lijek za gripu, ona se liječi simptomatski i uzimaju lijekovi koji olakšavaju simptome gripe, poput lijekova za snižavanje temperature i ublažavanje bolova. Svakako je dobro uzimati i vitaminske pripravke, kao i tople napitke, te juhe koje će pomoći organizmu pri oporavku – dodaje dr. Rončević.


Najbolji lijek za gripu i prevenciju njezinog širenja svakako je mirovanje. Gripa je ozbiljna bolest i ako se u potpunosti ne izliječi, može imati ozbiljne komplikacije i za potpuno zdrav organizam.