SAVJETNIK S "GREŠKOM"

DORH bi trebao pozvati Kolindu Grabar-Kitarović da objasni misterioznu smjenu Dragana Lozančića

Portal Novilist.hr

Foto/Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto/Dusko Jaramaz/PIXSELL

Predsjednica je prvo tvrdila da se ogriješio o zakon. A onda je godinu dana poslije otkrila da tu ima još nešto. "Odlazak bivšeg šefa službe, gospodina Lozančića, apsolutno nema nikakve veze ni s kakvim večerama, niti s kontaktima s gospodinom Mamićem, ali da, on je mene mogao i morao prije upozoriti da je gospodin Mamić pod mjerama", rekla je Grabar-Kitarović u studenom 2017.



ZAGREB – Nekadašnji ravnatelj SOA-e Dragan Lozančić trebao bi postati savjetnik za nacionalnu sigurnost i obranu. Razlog njegove smjene ostao je do danas nepoznat.


“To mogu reći pred povjerenstvom. Procesi koji su vodili ka izborima 2015 godine. Nije ispoštivao dogovor koji smo imali, da se odradi jedan posao koji je bio iznimno bitan za RH već je to zavlačio mjesecima”, rekla je o smjeni Dragana Lozančića Kolinda Grabar-Kitarović uoči drugog kruga predsjedničkih izbora na sučeljavanju kandidata. 


Zbog tih riječi Kolinde Grabar-Kitarović šef saborskog odbora Ranko Ostojić tražio je od Državnog odvjetništva da odgovore postoje li protiv Lozančića kaznene prijave i jesu li pokrenuli izvide, doznaje dnevnik.hr.




“Dobili smo odgovor od DORH-a da oni nisu pokrenuli postupak, da nisu smatrali da je ta izjava dovoljna za izvide.


Međutim, ja kao predsjednik Odbora poslao sam dopunsko pitanje da mi odgovore kako se može dogoditi da netko tako nekoga optuži, da iznese takve informacije o čelniku SOA-e koje je rezultirala i njegovom smjenom, a da DORH ne poduzme ništa”, rekao je Ranko Ostojić. 


Stoga, Ostojić od Državnog odvjetništva očekuje da na ovome ne stanu.


“Oni mogu pozvati gospođu Grabar-Kitarović da objasni što je pod tim mislila pa neka oni dalje razriješe i utvrde postoji li osnovana sumnja i je li ona govorila istinu ili ne”, govori Ostojić. 


Hoće li je pozvati, Državno odvjetništvo ne otkriva. A dalje je i tajna zašto je Lozančić uopće smijenjen. Predsjednica je prvo tvrdila da se ogriješio o zakon. A onda je godinu dana poslije otkrila da tu ima još nešto.


“Odlazak bivšeg šefa službe, gospodina Lozančića, apsolutno nema nikakve veze ni s kakvim večerama, niti s kontaktima s gospodinom Mamićem, ali da, on je mene mogao i morao prije upozoriti da je gospodin Mamić pod mjerama”, rekla je Grabar-Kitarović u studenom 2017. 


Tihomir Orešković odugovlačio je sa smjenom. Nije pristao na kandidata kojeg je gurao Tomislav Karamarko. A Most, koji je bio na vlasti, nakon smjene nije dozvolio da prvi obavještajac završi na ulici. Sada, tvrdi Nikola Grmoja, njegov slučaj treba rasvijetliti.


“Naravno da ako netko postaje savjetnik novog predsjednika da bi trebalo sve oko njega rasvijetliti. Te optužbe koje je predsjednica iznijela u kampanji, da vidimo ima li tu ikakvog temelja ili je to bilo samo za potrebe kampanje”, misli Grmoja.  


Bivši šef SOA-e danas je savjetnik potpredsjedniku Vlade Davoru Božinoviću.


“Gospodin Lozančić i ja smo surađivali dok sam bio ministar obrane, u to vrijeme sam ga predložio za ravnatelja u ministarstvo. Suradnja i tada i sada u MUP-u je bila vrlo korektna i vrlo profesionalna”, rekao je Božinović, a na pitanje je li imao dilemu primiti ga kao suradnika, odgovara: “Ja o tome niti sam što znao, niti mi je itko išta na tu temu kazao, niti napisao”.


Državna uprava za zaštitu i spašavanje integrirana je pod MUP. Samim time i Dragan Lozančić, koji će karijeru, kako se čini, nastaviti kao savjetnik za nacionalnu sigurnost predsjednika Republike. Sam Lozančić o svemu šuti. Kao i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.