Još u prihvatnom centru

DOKAD? Obitelj Huseini i dalje u Tovarniku, MUP treći put zanemaruje europski sud

Boris Pavelić

Foto Jurica Galoić / PIXSELL

Foto Jurica Galoić / PIXSELL

Očekujemo da MUP dosljedno, prema svima koji su zatražili azil, a trenutačno su u neprimjerenoj ili nezakonitoj detenciji, provede mjere na koje poziva ESLJP, poručili su iz CMS-a i »Are you Syrious?« 



ZAGREB Ni nakon trećeg poziva Europskog suda za ljudska prava (ESLJP), policija afganistansku izbjegličku obitelj Huseini nije premjestila iz Prihvatnoga centra u Tovarniku, neprimjerenom za djecu, u izbjeglički smještaj Porin u Zagrebu, što traže odvjetnici obitelji i nevladine organizacije za zaštitu izbjeglica.


Prošlog petka, 11. svibnja, ESLJP poslao je vladi već treći dopis vezan uz obitelj Huseini, u kojemu, prema interpretaciji Centra za mirovne studije, »i ovoga puta vladu eksplicitno poziva da obitelj šestogodišnje djevojčice Madine smjesti u uvjete koji su primjereni za djecu«. Riječ je o obitelji Huseini s jedanaestero djece čiju je šestogodišnju kći Madinu, u noći 27. studenoga prošle godine, na pruzi s hrvatske strane granice prema Srbiji, usmrtio vlak nakon što ih je hrvatska policija ilegalno protjerala iz zemlje.


»De facto u zatvoru« 


Odvjetnici obitelji Huseini Sanja Bezbradica-Jelavić i Ivo Jelavić zbog Madinine su smrti podnijeli kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja u policiji, a obitelj Huseini već je tri puta podnosila zahtjev za azilom u Hrvatskoj. No umjesto da budu zbrinuti u primjerenom smještaju dok se njihov zahtjev za azilom ne riješi, ti su ljudi dvaput protjerani, da u ožujku, nakon što su treći put ušli u Hrvatsku, budu smješteni u Prihvatni centar u Tovarniku u kojemu su, prema tvrdnjama CMS-a i odvjetnika, »de facto u zatvoru«.




Štoviše, policija odvjetnicima Jelavić nije dopustila kontakt s klijentima, pa je čak pokrenula i i izvide zbog sumnje da je netko navodno krivotvorio njihovu punomoć. No poslije intervencije ESLJP i javnog pritiska u Hrvatskoj, ta je sumnja, nakon 45 dana, »tiho« povučena.


– Dopustili su nam kontakt«, izvijestio je jučer za naš list odvjetnik Jelavić, koji je prošloga tjedna pet i pol sati razgovarao s obitelji u Prihvatnome centru u Tovarniku. »Nastavljamo sve postupke u kojima zastupamo obitelj«, naglasio je.


Sada je policija, nakon što je ipak udovoljila prvome zahtjevu ESLJP-a da izbjeglicama omogući kontakt s odvjetnikom, obvezna ispuniti i drugi zahtjev europskoga suda: premjestiti ih u smještaj primjeren boravku djece.


– Očekujemo da će to biti Prihvatni centar Porin u Zagrebu, i da će se to dogoditi u razumnome roku, ne dužem od nekoliko dana. Ne dogodi li se to, opet ćemo obavijestiti ESLJP, najavljuje odvjetnik Jelavić.


Nisu jedini 


Prema tvrdnjama CMS-a, međutim, obitelj Huseini nije jedina u protuzakonitoj detenciji.


– Prema saznanjima udruga, najmanje još jedna obitelj tražitelja azila trenutačno je zatvorena u Tovarniku, zbog čega postoji opravdana bojazan da su im prekršena osnovna ljudska prava. Očekujemo da MUP dosljedno, prema svima koji su zatražili azil, a trenutačno su u neprimjerenoj ili nezakonitoj detenciji, provede mjere na koje poziva ESLJP«, poručili su iz CMS-a i udruge »Are you Syrious?«.


Odvjetnik Jelavić najavljuje nastavak pravne borbe.


– Već danas ponovo ću od državnog odvjetništva tražiti da me izvijesti dokle je stigao s izvidima u kaznenoj prijavi za smrt male djevojčice Madine Huseini, kaže, ističući da ne kani odustati od zahtjeva da se utvrdi odgovornost i za njezinu smrt te da odgovorni budu kažnjeni.


Također, Jelavić ne kani zanemariti ni činjenicu da je policija njegov odvjetnički ured implicitno osumnjičila za krivotvorenje punomoći obitelji Huseini – sumnja koju je MUP sam opovrgnuo u trenutku kada je odvjetnicima Jelavić ipak dopustio kontakt s obitelji Huseini.


– Tražit ću od državnog odvjetništva da me izvijeste jesu li izvidi o tome završeni, a kada budu, pokrenut ćemo primjerene postupke. Jedva čekam da tajnost s predmeta bude skinuta, pa da javnosti prezentiram sve što se događalo, kazao je Jelavić.