Vrije u HDZ-u

DISTANCIRANJE Otkrivamo što je Miro Kovač iza zatvorenih vrata rekao Plenkoviću

Dražen Ciglenečki

Međunarodni tajnik HDZ-a upozorio je Plenkovića da nije izuzetak ni kad su u pitanju napadi medija na njega, i da se prestane žaliti, jer su mediji napadali sve šefove HDZ-a



ZAGREB Premijeru Andreju Plenkoviću jučer je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović iz Gospića ponovno poručila da mu situacija s Agrokorom ne smije biti alibi za neprovođenje reformi u državi, a nešto je u tom tonu čuo i na sjednici Kluba zastupnika HDZ-a, i to iz usta međunarodnog tajnika Mire Kovača, koji je 2014. vodio predsjedničin izborni stožer.


Kovač je, neslužbeno doznajemo, u svojem istupu tražio sazivanje sjednice Kluba posvećene isključivo nagodbi u Agrokoru. Čini se da je Plenković pristao na to, budući da se o ovoj temi već raspravljalo i na sastancima većinske koalicije. No, Kovač se referirao i na premijerove riječi što ih je on uputio Stevi Culeju, zabrinutom što će zbog afere Hotmail o njemu misliti Ivan Pernar.


Primjer Italije


Plenković je tim povodom održao još jedan govor o opasnostima populizma, s naglaskom na Italiju, u kojoj je najjača politička snaga Pokret pet zvjezdica dosta slična Živom zidu. Osvrnuo se i na digitalne medije i društvene mreže koji su pogonsko gorivo populista i žalio se da je on konstantno izložen napadima iz tih izvora. Međunarodni tajnik HDZ-a upozorio je Plenkovića da nije ni po čemu izuzetak.




– Kovač je istaknuo da je svoju karijeru započeo u Uredu predsjednika Franje Tuđmana, osnivača HDZ-a, i da se sjeća da su mediji i njega napadali. Jednako kao i, rekao je Kovač, Ivu Sanadera, Jadranku Kosor i Tomislava Karamarka, koji su na čelu HDZ-a bili nakon Tuđmana. Bilo je jasno da želi kazati Plenkoviću da se prestane žaliti – prepričao nam je jedan HDZ-ov zastupnik zanimljivu komunikaciju sa sjednice njihovog stranačkog kluba.


Kovač je komentirao i pozivanje predsjednika Vlade na slučaj Italije, u kojoj populistički Pokret pet zvjezdica upravu ulazi u vlast na nacionalnoj razini.


– U Italiji je populizam toliko jak zbog izostanka reformi. Da su Talijani, poput Nijemaca, provodili potrebne reforme, ne bi im se sada ovo događalo. Tako je Kovač opisao situaciju u Italiji – rekao nam je naš sugovornik.


Nova prilika 


Nije, znači, Kovač izravno, kao predsjednica Republike, kazao Plenkoviću da se koncentrira na reforme, ali se može ustvrditi da mu je pomoću primjera iz susjedstva sugerirao da su one najbolji lijek protiv populizma. Primjetno je Kovačevo političko distanciranje prema predsjedniku HDZ-a posljednjih mjeseci. On je bio i među HDZ-ovcima koji su najgorljivije zagovarali da se zastupnicima dopusti da o ratifikaciji Istanbulske konvencije glasuju po savjesti, na što je Plenković, protiv svoje volje, na kraju i pristao. Subotnji Sabor HDZ-a nova je prilika Kovaču da iskaže određenu distancu u odnosu na predsjednika Vlade.


Na jučerašnjoj sjednici Kluba zastupnika za riječ se javio i Domagoj Milošević, koji je Plenkovića također pitao o procesu postizanja nagodbe u Agrokoru.