CJELOVITO IZVJEŠĆE O REZULTATIMA IZBORA >> Sada je i službeno

DIP potvrdio: Kukuriku koalicija osvojila 80 mandata u Saboru!

Hina

U Hrvatskoj je na izbore u deset izbornih jedinica te u dijaspori i izbornoj jedinici nacionalnih manjina izašlo ukupno 54,32 posto birača što znači da je od 4.504.251 birača izašlo njih 2.446.831



Kukuriku koalicija osvojila je 80 zastupničkih mandata, HDZ 44 plus tri zastupnika iz dijaspore, Laburisti i HDSSB osvojili su po šest mandata, dr. Ivan Grubišić dva, a pojednog saborskog zastupnika imat će HSS i HSP dr. Ante Starčević, objavilo je Državno izborno povjerenstvo izvješćujući o potpunim i službenim rezultatima izbora za zastupnike u Hrvatski sabor.


 Srpsku nacionalnu manjinu predstavljat će Jovo Vuković, Vojislav Stanimirović i Milorad Pupovac; albansku, crnogorsku, makedonsku i slovensku manjinu Nedžat Hodžić; austrijsku, bugarsku, njemačku, poljsku i romsku Veljko Katajzi; češku i slovačku SDP-ovac Vladimir Bilek; talijansku Furio Radin, a mađarsku Denes Šoja. 


U Hrvatskoj je na izbore u deset izbornih jedinica te u dijaspori i izbornoj jedinici nacionalnih manjina izašlo ukupno 54,32 posto birača što znači da je od 4.504.251 birača izašlo njih 2.446.831. Najveći odaziv birača bio je u prvoj izbornoj jedinici (66,89 posto) te sedmoj (64,68 posto) i trećoj (64,14 posto), a najmanji u devetoj (57,06 posto) i petoj (58,95 posto) izbornoj jedinici. U dijaspori je zabilježen slab odaziv, svega 5,13 posto, jer je od 411.758 birača glasovalo njih svega 21.114. Kad je riječ o izbornoj jedinici nacionalnih manjina odaziv je 18,19 posto što znači da je od 250.130 pripadnika nacionalnih manjina u njoj glasovalo njih 45.508.




Cjelovito izvješće DIP-a s potpunim rezultatima izbora, koje sadrži podatke o odazivu birača po izbornim jedinica, osvojenim glasovima izbornih sudionika kao i imena kandidata izabranih za zastupnike čiji će mandat na utemeljiteljskoj sjednici Hrvatskog sabora potvrditi Mandatno imunitetno povjerenstvo, možete pročitati OVDJE


Večeras od ponoći počinje teći rok od 48 sati u kojem izborni sudionici mogu podnijeti prigovore na tijek izbora, nakon čega DIP u idućih 48 sati mora donijeti rješenje. Potom se izborni sudionici u roku od 48 sati mogu na to rješenje žaliti Ustavnom sudu koji je u idućih 48 sati dužan donijeti svoju odluku. »To su maksimalni rokovi, naravno uvijek se odluke donose ranije«, rekao je Hrvatin.


DIP je prije objave potpunih rezultata zaprimio prigovor Ibrahima Gušanija iz Mreže romskih udruga Hrvatske Slavonski Brod za 12. izbornu jedinicu zbog glasovanja na biračkom mjestu u Novoj Gradiški, ali ga je odbacio jer je utvrdio da nije bilo nepravilnosti. Hrvatin je rekao da se izbori neće ponavljati ni na jednom izbornom mjestu. Kazao je također da su nezavisna lista Ladonja u 8. izbornoj jedinici, kao i HSP u 11. izbornoj jedinici prešli prag od 5 posto, ali zbog D’Hondtove metode nisu osvojili ni jedan mandat što se u jednom slučaju dogodilo i na prošlim izborima 2007. 


Izborni sudionici moraju u roku od 15 dana od objave konačnih rezultata predati DIP-u konačna izvješća o svom financiranju, a potom i do 3. siječnja iduće godine i konačno financijsko izvješće. DIP će 60 dana od održanih izbora donijeti cjelovito izvješće o financiranju, najavio je Hrvatin.


DIP će, također, 30 dana od objave službenih rezultata donijeti i izvješće o visini troškova izbora i načinu korištenja novca.


»Nastojalo se štedjeti, vremena nisu da se puno troši, ali izbori svakako koštaju«, rekao je Hrvatin, dodavši da će ti podaci biti usporedivi s troškovima prošlih izbora.