Imenovanje

DIP će sutra odlučiti o ‘slučaju Turudić’

Hina

Turudićevu imenovanju protivi se nevladina udruga GONG koja drži da bi to bilo nedopustivo »s obzirom na javnu percepciju u kontekstu njegovog nedavnog susreta s Josipom Rimac«, saborskom zastupnicom i šeficom HDZ-ove kampanje



Državno izborno povjerenstvo (DIP) u utorak će odlučiti o imenovanju stalnih sastava izbornih povjerenstava izbornih jedinica, priopćio je DIP u ponedjeljak.


Povjerenstvo to ne spominje, no to znači da će se u utorak znati hoće li među imenovanima biti i Ivan Turudić, predsjednik Županijskog suda u Zagrebu.


Turudićevu imenovanju protivi se nevladina udruga GONG koja drži da bi to bilo nedopustivo »s obzirom na javnu percepciju u kontekstu njegovog nedavnog susreta s Josipom Rimac«, saborskom zastupnicom i šeficom HDZ-ove kampanje koju Državno odvjetništvo istražuje zbog sumnji u neosnovano stjecanje imovinske koristi, a Hrvatski sabor joj je skinuo zastupnički imunitet.




DIP bi u izborna povjerenstva izbornih jednica trebao imenovati suce i istaknute pravnike, na DIP-u je da pri tim imenovanjima osigura poštivanje načela nezavisnosti, objektivnosti, nepristranosti, transparentnosti, efikasnosti, profesionalizma i usmjerenosti na pružanje usluga biračima, poručuje ta nevladina udruga.


Stoga GONG poziva DIP da obrati pažnju na poštivanje navedenih kriterija prilikom razmatranja »potencijalnog ponovnog imenovanja« Ivana Turudića, predsjednika Županijskog suda u Zagrebu koji je na parlamentranim izborima 2011. bio imenovan predsjednikom Izbornog povjerenstva prve izborne jedinice, a u međuvremenu je obnašao i dužnost predsjednika zagrebačkog Gradskog izbornog povjerenstva.