Zaposlenik čabarskog Doma zdravlja

DINKO ŠTIMAC O ODLASKU IZ KBC-a RIJEKA Pacijente iz državnih bolnica usmjeravaju u privatne klinike da ih se “oguli”

P. N.

Dr. Dinko Štimac je otkrio kako ima ponude i iz drugih bolnica, ali se za Dom zdravlja u Čabru odlučio jer ne želi biti razdvojen od obitelji i seliti se iz mjesta stanovanja / Foto Marko Gracin

Dr. Dinko Štimac je otkrio kako ima ponude i iz drugih bolnica, ali se za Dom zdravlja u Čabru odlučio jer ne želi biti razdvojen od obitelji i seliti se iz mjesta stanovanja / Foto Marko Gracin

"Pacijenti se usmjeravaju prema klinikama u kojima privatno rade ili ih vode njihovi prijatelji pa se dobit dijeli. Privatne klinike ne mogu opstati ako pacijenti ne dolaze. Ako se pacijente dobro liječi u državnom sustavu, onda bi privatne klinike propale", objašnjava dr. Štimac za televiziju N1. Što se tiče listi čekanja kaže kako liječnik koji radi u državnoj klinici ima toliko posla da jednostavno ne može imati vremena za privatnike



Neurokirurg Dinko Štimac koji je početkom mjeseca dao otkaz u KBC-u Rijeka i otišao raditi u Dom zdravlja u Čabru govorio je u N1 studiju uživo o razlozima zbog kojih je otišao iz bolnice u kojoj je godinama radio.


“Stvorila se negativna spirala neugodnih događanja, mobingiranja i ponižavanja koji su kulminirali 7. siječnja ove godine. Dan kasnije sam podnio ostavku i otišao u DZ u Čabar”, kaže dr. Štimac. Na pitanje o kakvom je mobingiranju i ponižavanju riječ kaže da se događalo “na sve načine”.


“V.d. predstojnik i ravnatelj i ministar dopuštaju da dojučerašnji specijalizanti vode vizite i kolegije u mojoj nazočnosti”, pojašnjava. 




Dr. Štimac već je ranije upozoravao da se pacijente iz državnih bolnica usmjerava u privatne klinike i da ih se “guli”.


“To je javna tajna, samo se nitko ne usudi govoriti o tome. Pacijenti se usmjeravaju prema klinikama u kojima privatno rade ili ih vode njihovi prijatelji pa se dobit dijeli. Privatne klinike ne mogu opstati ako pacijenti ne dolaze. Ako se pacijente dobro liječi u državnom sustavu, onda bi privatne klinike propale”, objašnjava dr. Štimac za televiziju N1.


Što se tiče listi čekanja kaže kako liječnik koji radi u državnoj klinici ima toliko posla da jednostavno ne može imati vremena za privatnike. “Raditi i u jednoj i u drugoj službi se ne može”, kaže. 


“U privatnoj sam evidenciji imao preko 200 pacijenata na listi čekanja, a ostali nisu imali ni sto. I to za smiješne operacije, to je zato da se moglo reći da se zadovoljava forma. Daju mi se dvije operacije tjedno dok ostala ekipa ima pet termina za pacijente koje su prošli tjedan pregledali u ambulanti”, govori. 


Pacijenti koji su nezadovoljni zbog njegovog odlaska, prosvjeduju ispred KBC-a u Rijeci, prenosi N1.


“Zahvalan sam svima koji mi pružaju podršku, ali iz KBC-a sam otišao kad sam vidio da se lista čekanja samo povećava, a da sam nemoćan da im pomognem”, kaže dr. Štimac. 


U N1 studiju uživo dr. Štimac je otkrio kako ima ponude i iz drugih bolnica, ali se za Dom zdravlja u Čabru odlučio jer ne želi biti razdvojen od obitelji i seliti se iz mjesta stanovanja. 


“Moj uvjet je da se ne mičem iz svog mjesta stanovanja. Ako se moram seliti u Hrvatskoj, radije ću seliti u Ljubljanu, Klagenfurt, Bern…”, kaže. 


Govoreći o mogućnosti povratka u KBC Rijeka kaže kako “nema novaca da se vrati u postojeće uvjete”. 


“Okruženje u KBC Rijeka je vrlo toksično”, govori. 


Usprkos svemu, kaže kako mu nije žao truda koji je uložio u neurokirurgiju. 


“Za ništa u životu mi nije žao, pa ni jer sam uložio trud. Mislim da sam dobro naučio i da sam mnogima pomogao. Radio sam apslutno sve i malo se neurokirurga u Hrvatskoj može pohvaliti da operira cijeli dijapazon neurokirurških operacija, to radi svega nekoliko ljudi”, rekao je dr. Štimac.