Borongajski kampus

DHMZ iseljava udruge Hrvatskih studija: Studenti odustali od blokade. Policija češljala provaljene studentske prostorije

Ljerka Bratonja Martinović

snimio Davor Kovačević

snimio Davor Kovačević



ZAGREB – Iako su prijetili još jednom blokadom, studenti Hrvatskih studija ipak bi trebali mirno izaći iz zgrade u borongajskom kampusu u kojoj je trenutačno smješteno desetak studentskih udruga. Zgradu je Sveučilište u Zagrebu dodijelilo Državnom hidrometeorološkom zavodu još prošle godine, DHMZ je odlučio iskoristiti je sada, a u međuvremenu studentima nije osiguran zamjenski prostor u kojeg bi mogli “useliti”, odnosno smjestiti svoju dokumentaciju, kompjutore i sve drugo potrebno za rad udruga.


Ljutiti zbog toga, studenti su odbili prijedlog uprave da stvari privremeno smjeste u jednom skladištu, knjige pohrane u fakultetskoj knjižnici, a dok se ne nađe trajno rješenje za sastanke koriste prostorije fakulteta. Traže da im se osigura prostorija koju će moći nesmetano koristiti jer im polovična rješenja, tvrde, tehnički nisu prihvatljiva.


Sukob oko iseljenja jučer je dodatno podgrijan provalom u studentske prostorije, iz kojih je provalnik odnio računalnu opremu i knjige. Studenti su to protumačili kao dodatni pritisak uprave HS-a na studentske udruge uoči isteka roka za produženje dopusnice za rad. Sukobi na toj relaciji, poznato je, traju već dulje vrijeme zbog neslaganja studenata s politikom uprave u pogledu statusa i razvojne politike HS-a. Ako se ona pokaže promašenom, Hrvatski studiji uskoro bi mogli ostati bez dozvole za rad i zatvoriti svoja vrata.




Policija je jučer pročešljala provaljene studentske prostorije, ali je odustala od očevida jer prostorije koristi toliko studenata da je bilo nemoguće izuzeti otiske prstiju, posvjedočili su nam studenti.


Pročelnik HS-a Mario Grčević tvrdi da ima rješenje za problem sa studentskim prostorijama.


– Studentski zbor dobit će svoju prostoriju na HS-u koju mogu koristiti sve udruge, a svaka će po potrebi koristiti prostoriju za održavanje sastanaka. Nitko im ne može osigurati 300 četvornih metara, koliko su dosad imali – veli Grčević, koji im je, osigurao traktor s prikolicom da lakše prenesu stvari do privremene lokacije. Uprava je studentima, tvrdi, maksimalno izašla ususret, jer su dogovorili s dvojicom nastavnika da svoju prostoriju ustupe studentima. Kad budu raspolagali s više prostora, osigurat će studentima i bolje prostore, ali nemoguće je – zaključuje Grčević – ispuniti zahtjeve 11 studentskih udruga od kojih svaka želi svoj prostor.


Studenti pak tvrde da ne mogu bez svoje prostorije, ali su spremni na kompromis.


– Nećemo opstruirati useljenje javne ustanove u ovaj prostor, to nam nije cilj – poručila je jučer studentica Marija Antić, članica udruge Anomija. Tako bi radovi, najavljeni za ponedjeljak, trebali proći bez studentskog otpora.