Uljanik i 3. maj

DARKO HORVAT Štrajk radnika potpuno legitiman, pokušavamo im osigurati bar dvije plaće

Hina

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Nekoliko je opcija na stolu, konačna odluka znat će se za dan ili dva, rekao je ministar gospodarstva



ZAGREB Trojica ministara održala su poslijepodne sastanak u vladi o stanju u hrvatskim brodogradilištima nakon kojega je ministar gospodarstva Darko Horvat izjavio da je “nekoliko opcija na stolu”, da će se konačna odluka znati za dan ili dva, te ocijenio kako je najavljeni štrajk radnika Uljanik Grupe legitiman.


“Ministar Marić i ja, s premijerom, radnicima i upravom, nastojimo naći legitimni modalitet da se radnicima osiguraju barem dvije plaće, a o odgovoru Bruxellesa na plan restrukturiranja ovisit će i naši budući koraci”, izjavio je ispred Banskih dvora nakon sastanka ministar gospodarstva, maloga i srednjega poduzetništva i obrta Darko Horvat.


Na sastanku su sudjelovali i ministar financija Zdravko Marić i ministar državne imovine Goran Marić.




Dan prije nego što je u riječkome Brodogradilištu 3. maju i pulskome Uljaniku najavljen opći štrajk, ministar Horvat istaknuo je da je štrajk radnika potpuno legitiman jer uprava nije na vrijeme osigurala plaće.


Horvat je izjavio kako je jedna od opcija i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR). Na pitanje da komentira činjenicu da je HBOR odbio dati kredit strateškom partneru Uljanika “Kermas energiji”,  kojim je Kermas namjeravao dati Uljaniku pozajmice za plaće, Horvat je odgovorio da je “odbijenica logična s obzirom na način na koji je zahtjev sročen”.


“Hoće li se zahtjev ponavljati, vidjet ćemo idućih dana”, zaključio je Horvat.