Očekuje se rasplet

DAN D ZA SDP Hoće li Komadina danas okrenuti leđa Bernardiću?

Tihana Tomičić

Foto Marko GRACIN/Arhiva NL

Foto Marko GRACIN/Arhiva NL

Pismo »Poštovani Davore, ovako dalje više ne ide« koje će potpisati 50-ak uglednih SDP-ovaca, najvjerojatnije će biti prekosutra predano Bernardiću. S velikim zanimanjem očekuje se što će konačno reći prvi potpredsjednik Zlatko Komadina 



RIJEKA Četvrtak 28. lipnja mogao bi biti dan D za SDP: očekuje se da bi najkasnije tada šefu stranke Davoru Bernardiću trebalo biti predano pismo s potpisom pedesetak zastupnika, lokalnih načelnika i stranačkih lokalnih predsjednika kojim će se zatražiti njegovo odstupanje.


Prije toga, vjerojatno će stav o toj inicijativi zauzeti i zagrebački SDP s novim predsjednikom Gordanom Marasom na čelu, te da će se sazvati sjednice županijskih organizacija SDP-a u nizu županija, pa ako se podrška zahtjevu za odlaskom šefa stranke pretoči u masovnu akciju, tada će se na Ibleru sigurno i zatražiti Bernardićev odlazak. Među ostalima, u srijedu bi se trebao izjasniti i riječki SDP, koji održava prvu sjednicu u novom sazivu.


Komadina šuti


No, puno će ovisiti i o stavu Zlatka Komadine kao prvog potpredsjednika i čovjeka kojeg većina, u obje struje, vidi kao prirodnog vršitelja dužnosti predsjednika u slučaju da Bernardić odstupi ili da se Predsjedništvo raspusti, koji bi tada stranku vodio do novih izbora. On, međutim, zasad šuti, a očekuje se da će na pitanja odgovoriti danas, s obzirom na veliki interes medija.




Kako je poznato, brojni ugledni SDP-ovci stoje iza inicijative da se Bernardiću uruči pismo, koje je već iscurilo u medije, a u kojem stoji: »Poštovani Davore, sigurni smo da i sam vidiš da ovako dalje više ne ide. Sve što se danas događa u SDP-u suprotnost je onome što si najavljivao, na unutarstranačkim izborima sudjeluje manje članova nego ikada, u nizu organizacija uopće nema članova koji bi imali pravo glasa, članovi odlaze ili se pasiviziraju, a rejting kontiuirano pada i najniži je od 2015. godine«, stoji u pismu u kojem se na kraju zaključuje kako »zbog svega toga potpisnici pisma moraju zamoliti da zbog budućnosti SDP-a podnese ostavku«.


Kolektivna ostavka


Ako bi Komadina danas podržao Bernardića, a uvijek dosad ga je podržavao, pitanje je može li ova, dosad najozbiljnija akcija rušenja šefa stranke uspjeti. Bit je, naime, da li će se među 50-ak potpisnika pisma naći i većina u samom nacionalnom Predsjedništvu SDP-a: ako ondje Bernardić zadrži većinu, kao što je drži u Glavnom odboru, tada teško može uspjeti ovaj javni apel da se on povuče. Opcija je i da većina u Predsjedništvu bude za potpis pisma i odlazak šefa stranke – ako on ne pristane na taj zahtjev, a iz svih njegovih javnih istupa je jasno da neće, tada postoji mogućnost da oni daju ostavke, te da se tim činom Predsjedništvo praktički samoraspusti, pa će novi izbori također biti neminovni.


Druga je mogućnost da Bernardić ignorira sve ove zahtjeve i zatraži podršku Glavnog odbora, i dobije je, a tada nije nemoguće da bude još isključivanja glavnih vinovnika ove akcije iz stranke, kao što je nedavno bio isključen Mirando Mrsić.