Ministar obrane

DAMIR KRSTIČEVIĆ ‘Hrvatska vojska se vraća u gradove, to će doprinijeti ekonomskom razvoju’

Hina

Foto Duško Jaramaz / PIXSELL

Foto Duško Jaramaz / PIXSELL

Napuštamo koncept putujuće vojske, a u fokusu našeg rada je podizanje kvalitete života i rada vojnika, koji će omogućiti ostvarenje zahtjevnih profesionalnih zadaća i kvalitetniji obiteljski život



Uoči otvaranja vojarne “Ivan V. Drašković” u utorak u Varaždinu, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević rekao je za Hinu da se time ostvaruje najava ove Vlade o povratku hrvatske vojske u naseljena mjesta, a ima i velik povijesni značaj kao sjećanje na doprinos 7. gardijske brigade “Pume” u Domovinskom ratu koje su postale simbol oslobođenja Knina te je pozvao građane da u zajedništvu, dostojanstveno i ponosno proslave 5. kolovoza – Dan hrvatskih branitelja, Dan pobjede i Dan domovinske zahvalnosti.


Napuštamo koncept ‘putujuće vojske’


“Kao što je ova Vlada i najavila, hrvatska vojska se vraća u naseljena mjesta, gdje je tradicionalno bila prisutna, što će pridonijeti i ekonomskom razvoju gradova. Napuštamo koncept putujuće vojske, a u fokusu našeg rada je podizanje kvalitete života i rada vojnika, koji će omogućiti ostvarenje zahtjevnih profesionalnih zadaća i kvalitetniji obiteljski život.


Povratak vojske u Varaždin je posebno važan jer na području sjeverozapadne Hrvatske nije razmještena niti jedna operativna postrojba”, rekao je ministar Krstičević te najavio kako je tijekom 2018. planirano razmjestiti 2. mehaniziranu bojnu “Pume” Gardijske oklopno-mehanizirane brigade, koja je trenutno razmještena u Našicama.




Hrvatska kopnena vojska, dodao je, već je započela pripreme za povratak u Varaždin, a u tijeku su radovi na uređenju okoliša.


Ministar Krstičević ističe kako povratak u Varaždin ima i velik povijesni značaj kao sjećanje na doprinos 7. gardijske brigade u Domovinskom ratu.


“Naše Pume simbol su oslobođenja Knina i uoči obljetnice “Oluje” na varaždinskom groblju odat ćemo počast našim braniteljima iz Varaždinske županije, koji su dali ogroman doprinos slobodi naše Hrvatske”, naglasio je.


“Ovogodišnju obljetnicu ‘Oluje’ zajedno organiziraju tri ministarstva, obrane, hrvatskih branitelja i unutarnjih poslova. Također, imamo odličnu suradnju s braniteljskim udrugama i posvećeni smo brizi za naše branitelje”, rekao je ministar Krstičević.


U organizaciji i provedbi obilježavanja “Oluje” u Kninu Oružane snage sudjeluju s 890 pripadnika.


“Pozivam sve građane da u petak, 4. kolovoza i u subotu, 5. kolovoza dođu u Knin i da zajedno dostojanstveno i ponosno proslavimo ovaj važan dan. Sjednica Vlade održat će se 4. kolovoza u Kninu, a ova obljetnica spoj je prošlosti i budućnosti. Na Dan pobjede, nakon tradicionalnog podizanja hrvatske zastave na Kninskoj tvrđavi, simbola slobode, prvi put iznad Knina bit će organiziran zračni mimohod od osam ešalona pa će građani imati prilike vidjeti nove sposobnosti Oružanih snaga. Hrvatski piloti prvi put će letjeti na američkim Kiowa helikopterima, a dio zračnog mimohoda bit će i protupožarni zrakoplovi Canadair i Pilatus, avioni MIG-21, Zlin 242 i Pilatus PC-9 te helikopteri Bell i Mi-8”, najavio je Krstičević.


“Cijenimo naše simbole i Domovinski rat, a upravo na mjestu na Kninskoj tvrđavi gdje je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman slavne 1995. održao govor, ove godine obratit će se predsjednica Republike, predsjednik Vlade i predsjednik Hrvatskog sabora. To je čuvanje uspomene na taj povijesni trenutak”, naglasio je.


Ministar Krstičević je odgovorio i na pitanje što za modernu Hrvatsku vojsku, članicu NATO-a, znači pobjeda prije 22 godine u Vojno-redarstvenoj akciji “Oluja”, kako na simboličkoj razini, tako i na svakodnevnoj razini hrvatskog vojnika, dočasnika i časnika.


“Domovinski rat, vojno – redarstvena operacija ‘Oluja’ naš su početak, temelj i mjera vrijednosti. Iz pobjedničke Hrvatske vojske stvorene su moderne Oružane snage koje su danas jamac sigurnosti, stabilnosti i prosperiteta. Tijekom nedavnog posjeta SAD-u, bio sam jako ponosan kad sam čuo riječi američkog ministra obrane Mattisa da je operacija ‘Oluja’ primjer dobro pripremljene i izvršene vojne operacije koja je promijenila tijek povijesti i izučava se u američkim vojnim školama. Potvrda međunarodnog značaja Republike Hrvatske je i Mattisova izjava da je Hrvatska mala zemlja koja se bori iznad svoje kategorije”, rekao je Krstičević.


Naglasio je da je kao ministar obrane ponosan na hrvatske vojnike koji su se od prvih dana Domovinskog rata borili za neovisnost i slobodu Hrvatske, a danas su u svakom trenutku spremni pomoći stanovništvu protiv požara, potresa, poplava, hitnim medicinskim prevoženjima, traganjem i spašavanjem na kopnu i na moru.


“Uz velika iskustva stečena u Domovinskom ratu i nove sposobnosti, Oružane snage su postale poželjan i prepoznatljiv sudionik mirovnih misija i operacija”, dodao je.


Ministra Krstičevića pitali smo što za njega kao ministra obrane, ali i osobno, kao jednog od zapovjednika čija je postrojba prva ušla u Knin 5. kolovoza 1995. znači Dan domovinske zahvalnosti.


“Ulaskom u Knin osjećao sam sreću i zahvalnost svim vojnicima, mojim suborcima iz Četvrte gardijske brigade i prijateljima iz Sedme gardijske brigade, koji su osigurali da oslobodimo naš grad. Uspjeli smo jer smo imali jasno i vizionarsko političko vodstvo na čelu s prvim predsjednikom Republike Hrvatske dr. Franjom Tuđmanom i ratnim ministrom obrane Gojkom Šuškom. Odlikovalo nas je zajedništvo, fokusiranost na cilj, a pred nama nije bilo nesavladivih zapreka! Operacija Oluja za mene je simbol junaštva, a tajna pobjede je u našim ljudima. Ponosan sam što sam bio sudionik tih događaja”, istaknuo je Krstičević.


Upućujući poruku hrvatskim braniteljima u povodu njihova dana koji je ujedno i Dan domovinske zahvalnosti, ministar Krstičević je najprije zahvalio svim hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima, što danas živimo u slobodnoj Hrvatskoj.


“Svi imamo svoje početke. Naš početak, ponos i naš temelj je – Domovinski rat, koji je pokazao snagu zajedništva hrvatskoga čovjeka, i što može pobjednički duh. Naši branitelji primjer su svima nama da ne postoji prepreka koja se ne može savladati, da ne postoji cilj koji se ne može ispuniti, i nema odustajanja kad je najteže. Ne smijemo i nećemo zaboraviti te vrijednosti i obitelji naših poginulih i sve hrvatske branitelje koji su nam omogućili slobodu i mir. Zbog svih njih imamo odgovornost za stabilnu i bolju Hrvatsku i bolju budućnost naših ljudi, dužni smo čuvati onaj naš pobjednički duh, duh zajedništva i domoljublja i nastaviti ugrađivati onaj najbolji dio sebe”, poručio je ministar Krstičević.