Glavni državni odvjetnik

Cvitanu čudno da je Todorićevo ročište tek 10. travnja: Razmišljamo o europskom istražnom nalogu

Dražen Ciglenečki

Dinko Cvitan, Foto: D. JELINEK

Dinko Cvitan, Foto: D. JELINEK

Glavni državni odvjetnik je ponovio da Državnom odvjetništvu paralelan rad istražnog povjerenstva ne bi predstavljao problem



ZAGREB Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan nije skrivao razočaranje činjenicom da se Ivica Todorić mora pred britanskim sudom pojaviti tek za pet mjeseci, a najavio je mogućnost da britanski istražitelji ispitaju vlasnika Agrokora.


– Naravno da je čudno što je ročište 10. travnja jer je to neuobičajeno. Međutim, to ne znači da će to biti tako, a može biti tako.Državno odvjetništvo poduzelo je sve propisane mjere i radnje sukladno međunatodnim ugovorima i međunarodnom pravu, ostvarena je direktna komunikacija s tijelima u Velikoj Britaniji i čekamo daljni razvoj događaja. Nismo dobili objašnjenje jer nije uobičajeno da netko polaže račune zašto je nešto napravio ili nije, izjavio je Cvitan novinarima u Saboru, gdje je došao na sjednicu Odbora za ljudska prava.


Novinare je zanimalo razmišljaju li u DORH-u o korištenju instituta europskog istražnog naloga, temeljem kojeg bi Todorić mogao biti ispitan u Londonu. – To je predmet našeg razmatranja i ovisno o procesnoj taktici za koju se odlučimo, vidjet ćemo što ćemo napraviti. Razmatramo tu mogućnost, rekao je Cvitan. 




On je ponovio da Državnom odvjetništvu paralelan rad istražnog povjerenstva ne bi predstavljao problem.


– Odluku o tome hoće li povjerenstvo raditi donijet će Sabor, nije na Državnom odvjetništvu da to tumači.


Naravno da nam povjerenstvo ne smeta, jer ono što sada gledam u povjerenstvu daleko je od onoga čime se mi bavimo. Sigurno je da to nema nikakve veze s forenzičarima i mnogima koji rade na ovom predmetu, objasnio je Cvitan.