Priznanja i dalje vrijede

Cvitan: Poricanje krivnje ne znači da će troje optuženih u Fimi mediji promijeniti iskaze

Hina

Snimio Denis Lovrović

Snimio Denis Lovrović



ZAGREB Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan kazao je da činjenica što je troje optuženika na pripremnom ročištu za novo suđenje u slučaju Fimi media, za razliku od prvog postupka, reklo da se ne osjećaju krivima još uvijek ne znači da su promijenili svoje iskaze.


»Okrivljenici su iskazali pred sudom da se ne osjećaju krivima, no to još uvijek ne znači da su promijenili svoj iskaz. Kad dođete trenutak iznošenja obrane, tada ćemo čuti što će oni kazati«, rekao je Cvitan odgovarajući na novinarska pitanja nakon sjednice saborskog Odbora za pravosuđe.


Kazao je da je tužiteljima »cilj i zadaća da u kaznenom postupku dokažu ono što piše u optužnici« te da će to i učiniti s obzirom na dokaze koji se nalaze u tom predmetu. Dodao je i da sva ranija priznanja vrijede jer je troje optuženika svoje iskaze dalo i pred raspravim vijećem.




Optužbe da su sudjelovali u izvlačenju novca iz državnih institucija i tvrtki za potrebe HDZ-ova crnog fonda i pojedinaca iz te stranke ranije su priznali bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić, vlasnica marketinške agencije Fimi medie preko koje se navodno izvlačio novac, Nevenka Jurak, ali i HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević.


Cvitan je, na novinarski upit, kazao i da je u javnosti zavladao »krivi dojam« da Uskokove optužnice sve češće padaju, jer je 98 posto Uskočkih optužnica potvrđeno, dok ih čak 94 posto rezultira osuđujućim presudama.


Glavni državni odvjetnik nije želio komentirati tzv. aferu konzultantica, kako su mediji nazvali otkriće ugovora o suradnji između MOL-ovog konzultanta Josipa Petrovića i tvrtke u vlasništvu supruge prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka.


»Nemojte me to pitati. Znam što govorim. Ne treba s moje strane kao glavnog državnog odvjetnika podgrijavati neke političke vatre jer državno odvjetništvo se ne bavi politikom nego progonom počinitelja«, kazao je Cvitan.


Na izravno pitanje koliki je utjecaj politike na njegov rad kratko je odgovorio: Nikakav.