Milivoj Jovančević

Čuveni hrvatski pedijatar upozorava: Djeca su nam sve bolesnija, a pedijatrijskih timova sve je manje

P. N.

Dva posto je onih koji su sigurni u to da ne žele cijepiti djecu. Ne mogu ih prisiliti, no želim biti siguran da su svjesni kojem riziku izlažu dijete. 



U Hrvatskoj danas nedostaje minimalno 80 pedijatarskih timova, a za nekoliko godina situacija će biti još gora. Drugim riječima, neće nam tko imati liječiti djecu. Trenutačno u zdravstvenim ustanovama djeluje oko 280 pedijatarskih timova, a trebalo bi ih biti najmanje – 350.


Na ovu poraznu činjenicu upozorio je jedan od najpoznatijih hrvatskih pedijatara Milivoj Jovančević. U razgovoru za T-portal on je istaknuo da je situacija već danas takva da “i običan lom noge jednog pedijatra predstavlja veliki problem”.


– Osim što je sustav prenapregnut, nemamo rezerve. Ako je netko od nas bolestan ili slomi nogu, praktički nema zamjene. Ne možete reći: ‘Boli me glava pa neću na posao”, kaže Jovančević, napominjući da za pedijatre pauze u radnom vremenu gotovo da i ne postoje. 




Čuveni pedijatar, autor niza stručnih knjiga i profesor na Medicinskom fakultetu, upozorio je i da su razlike u zdravlju djece prije i sada nemjerljive, odnosno da se kod djece “pojavljuju bolesti i stanja s kojima se nekoć rijetko koji pedijatar susretao”.


– Imamo puno više debljine, duševnih poremećaja, autizma, ADHD-a, više alergijskih bolesti, astme, alergija probavnog sustava, neurodermitisa, autoimunih bolesti, navodi Jovančević u razgovoru za T-portal.


Također, on ističe da su veliki generator posla za pedijatre – predškolske ustanove. Kad s godinu dana starosti djeca krenu u vrtić, kaže Jovančević, “djeca su u sezoni respiratornih infekcija u prosjeku tri puta mjesečno bolesna”.


Rješenje ovog problema čuveni pedijatar vidi u primjeni nordijskog sistema, jer u nordijskim zemljama kod djece bilježe čak 70 posto manje infekcija dišnih puteva nego drugdje. Recept je jednostavan: djeca u predškolskim ustanovama naprosto bi morala više biti na otvorenom prostoru. Koliko vremena provedu unutra, ističe Jovančević, toliko moraju biti i vani.


– Na zatvorenom trebaju samo jesti, spavati i ići na WC. Mi smo svi zimi naučili biti u pregrijanom prostoru, a djeca bi trebala spavati u negrijanom prostoru. Meni su najzdravija djeca iz prigradskih naselja, u kojima često imaju dozidanu spavaću sobu koja se ne grije, kaže liječnik.


Na pitanje zašto su bolesti kod djece sve učestalije, Jovančević odgovara da “korijen problema često leži čak i u periodu prije nego smo začeti”. Zatim je pobrojao najbitnije uzroke, među kojima se prvo nalazi – dojenje.


– Tamo negdje 60-ih godina izmislili su formulu i rekli: ‘Evo, mame, zamjensko mlijeko koje je jednako dobro kao i vaše mlijeko, pa ne morate biti rob svojeg djeteta, uvijek ga može netko nahraniti.’ To je bahata i gruba intervencija u nešto što je svemirski složeno’, ističe poznati pedijatar.


Također, kaže da suvremeni način života doprinosi lošem zdravlju djece, a prije svega se tu podrazumijeva malo kretanja i opću dostupnost “energetski nabijenih namirnica”. Kao treći uzrok sve slabijeg zdravlja djece pedijatar navodi – globalizaciju, pojašnjavajući da danas imamo veliki promet roba, zbog čega nam je dostupno sve i svašta pa “od najranije dobi dolazimo u doticaj s puno više kemijskih spojeva nego što smo nekada”.


– Danas imate sto i jednu kremicu, pa kemikaliju u odjeći i obući, a pogotovo u hrani, kaže Jovančević.


Na koncu, za T-portal on je govorio i o cijepljenju, ističući da roditelji koji ne cijepe djecu nisu svjesni kakvom ih riziku izlažu.


– Oni koji imaju dvojbe oko cijepljenja u najvećoj mjeri mijenjaju stav nakon razgovora. Dva posto je onih koji su sigurni u to da ne žele cijepiti djecu. Ne mogu ih prisiliti, no želim biti siguran da su svjesni kojem riziku izlažu dijete. Nikoga nije zabrinjavalo to kada je u listopadu 2017. s tržnice na Kvatriću Ministarstvo poljoprivrede povuklo poriluk u kojem je bila 156 puta viša koncentracija pesticida od dozvoljene. Pa vi skuhajte to djetetu, a ako mu nešto bude – krivo će biti cjepivo, ističe pedijatar.


Na koncu, kao vrlo bitan faktor za zdravlje djece Jovančević ističe – emocionalni odnos roditelja i djece. Roditelji su, upozorava, “preopterećeni i rade od jutra do mraka jer se u ovome sustavu od mladog čovjeka izvlači sve što se može, a sve to dovodi do toga da se djeca sve ranije odvajaju od roditelja”.


– Rani emocionalni odnos je bitan. Za uredan, optimalan emocionalni razvoj dijete treba primarnog skrbnika, što je najčešće majka. Meni mama zatreba, ali mame nema, tu je neki drugi lik. Taj primarni skrbnik jamstvo je moje sigurnosti, moga opstanka, jer ja sam ne mogu opstati. Ako mi nema mog jamstva, meni nije dobro. Roditelji danas nemaju vremena i energije baviti se djecom, pogledati ih u dušu i pretočiti softver svoje duše u njih te sve ostaje na tehnikalijama. Tko će presvući, okupati, odvesti, dovesti…, zaključuje Jovančević u razgovoru za T-portal.