Loše vrijeme

Crveni meteoalarm na riječkom području: Zbog olujnog vjetra zatvorena autocesta do Delnica

P. N.

Iz HAK-a obavještavaju kako su jutros zbog orkanskog vjetra i snježnih zapuha za sav promet zatvorene autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje; autocesta A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica



Za područje Kvarnera i Istre jutros je proglašen crveni meteoalarm zbog mjestimičnog snijega i poledice, ali i olujnog vjetra s orkanskim udarima. Vjetar puše srednjom brzinom od 55 kilometara na sat, ali može dosegnuti i maksimalnu brzinu od 165 kilometara na sat. 


Iz HAK-a obavještavaju kako su jutros zbog orkanskog vjetra i snježnih zapuha za sav promet zatvorene autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje; autocesta A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica; autocesta A7 između čvorova Sveti Kuzam i Šmrika; Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Svete Marije Magdalene; državna cesta DC1 između Udbine i Knina; državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački, Paški most, Krčki most.


Zbog olujnog vjetra samo za osobna vozila otvorene su riječka obilaznica između čvorova Škurinje i Orehovica i DC25 Gospić-Karlobag.




Na dionici Jadranske magistrale (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog promet je zabranjen za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle, dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina).



Trenutačno nema prohodnih cesta za teretna vozila (s i bez prikolice) prema Dalmaciji i obrnuto, te za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Istri, Rijeci, sjevernom primorju i obrnuto.


Snijeg otežava vožnju mjestimice u Gorskom kotaru, Lici, Slavoniji te središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, a zbog niskih temperatura moguća je i poledica. Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, ne kreću na put bez zimske opreme i, ako je moguće, odgode putovanje.


Zbog zimskih uvjeta na dionicama autoceste A1 između čvorova Bosiljevo2 i Sveti Rok zabrana je prometa za teretna vozila s ili bez prikolice.


Zimski su uvjeti, zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu na cestama:



Gorski kotar, i riječko zaleđe:


autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Bosiljevo i Kikovica,DC3 Zdihovo-Delnice-Gornje Jelenje-KikovicaDC32 Prezid – DelniceDC42 Stubica (D3) – Ogulinski HreljinDC203 Brod na Kupi – Delnice (D3)DC305 Parg-ČabarDC501 Gornje Jelenje-Oštrovica D8-Meja-Jadranovo,ŽC5030 Platak-KamenjakŽC5034 Vrbovsko – Ravna Gora –KupjakŽC5032 Crni Lug – Mrzle Vodice -G.Jelenje (D3)ŽC5062 Kraljev Jarak – FužineŽC5068 Hreljin –Zlobin-FužineŽC5191 Sopac (D3) – Mrkopalj – Tukostale županijske i lokalne ceste na području Delnica, Čabra, Vrbovskogi Gornjeg Jelenja,ŽC5094 Bater-StalakŽC5062 Bribir-LukovoŽC5110 Klenovica-Alanostale županijske i lokalne ceste u zaleđu Novog Vinodolskog, Bakra i Kraljevice.

DHMZ za danas predviđa umjereno do pretežno oblačno, povremeno sa snijegom, na Jadranu i kišom.


Ponajprije u unutrašnjosti očekuje se stvaranje novog snježnog pokrivača, u gorju ponegdje i većeg od 20 cm. U drugom dijelu dana na Jadranu postupni prestanak oborine. I dalje vjetrovito uz umjeren do jak sjeveroistočnjak koji u gorjumože imati olujne udare.


Na Jadranu će puhati jaka, na udare olujna i orkanska bura. Najviša dnevna temperatura od -5 do 0, na Jadranu između 3 i 8 °C.


Visina snježnog pokrivača u Delnicama je jutros 42 centimetra, od čega je novog snijega 24 centimetra.