Raspoloženje građana Hrvatske sve pesimističnije

Crobarometar: Skoro dvije trećine birača misli da vlada ide u pogrešnom smjeru; Most i dalje u padu

P. N.

Foto Nova TV

Foto Nova TV

Popularnost Mosta u "slobodnom padu", HDZ i SDP u laganom rastu. Hrvatska ide u lošem smjeru, to misli  62 % birača. I taj broj pesimista raste iz mjeseca u mjesec. A zato pada broj optimista i trenutno 24 % birača misli da zemlja ide u dobrom smjeru



Raspoloženje građana Hrvatske skoro tri mjeseca od formiranja nove vlade sve je pesimističnije, a oni sve manje vjeruju u održivost vladajuće koalicije. Donosi to redovito  istraživanje CROBAROMETAR koje provodi IPSOS na 969 građana od 1 do 21. ožujka,  a  objavljuje Dnevnik Nove TV.


HDZ i SDP bilježe isti rast od jednog postotnog poena u ožujku. HDZ je tamo mjesec završio na 30,2 %, a SDP na 28 %. No, MOST i dalje gubi potporu od izbora i u ožujku uživa potporu 7,6 % birača. Dok je još u studenom imao 19,1 % potpore.


Sigurni Živi zid i Bandić Milan 365




Živ zid ima, čini se, stabilno biračko tijelo i to njih 6,3 %, a Bandićeva stranka uživa potporu 3,7 %.


Ostale stranke imaju potporu manju od 2 posto, no većina ih je zastupljena u hrvatskom Saboru.


BUZ ima potporu u  ožujku od 1,9 %. HNS također uživa potporu od 1,9 %.


HSS sada s novim predsjednikom ima potporu od 1,7 %, HSU je na 1,6 %, IDS također ima potporu od 1,6 %, HSP Ante Starčević ima potporu od 1,1 % birača. OraH ima istu potporu. Ostale stranke imaju potporu od 5, 9 %. A neodlučnih  je birača u ovom trenutku 7,3 %.


Koalicija koja će se teško održati


Vladajuća koalicija, uvjereno je u to 51 % birača, održat će se do kraja mandata.  Tako misli sve manje ljudi.  Prije samo mjesec dana da će koalicija odraditi mandat do kraja, vjerovalo je 59 posto birača.


 Istodobno, u ovom trenutku 40 % birača vjeruje kako koalicija neće odraditi mandat do kraja, još mjesec prije to je mislilo njih 33 %. No birači Domoljubne koalicije s više od 80 %  vjeruju u opstanak ove vlade iduće 4 godine.


U ovom trenutku 40 % birača ne odobrava vladinu politiku, a njih 37 % je odobrava. No ožujak je mjesec u kojemu je došlo do obrata i porastao je broj pesimista, a pao broj optimista koji vjeruju u vladinu politku.


Hrvatska se vraća u pesimizam


Hrvatska ide u lošem smjeru, to misli  62 % birača. I taj broj pesimista raste iz mjeseca u mjesec. A zato pada broj optimista i trenutno 24 % birača misli da zemlja ide u dobrom smjeru.


Čini se da su i birači vladajuće koalicije već podijeljeni, tako 51 % birača Domoljubne koalicije misli da zemlja ide u dobrom smjeru. Kod birača Mosta, optimista je manje odnosno, 47 % misli kako zemlja ide u dobrom smjeru.