Istraživanje

Crobarometar: Od Sinčića je popularnija jedino Kolinda Grabar-Kitarović

P. N.

Predsjednici je zaustavljen rast potpore birača za njezin rad, a imala je najbolju potporu nakon dvije godine. Tako u ovom trenutku može računati na 54 posto birača, ali isto tako i 37 posto birača koji tu politiku ne odobravaju. Ne zna njih devet posto



Predsjednici je zaustavljen rast potpore birača za njezin rad, a imala je najbolju potporu nakon dvije godine. Tako u ovom trenutku može računati na 54 posto birača, ali isto tako i 37 posto birača koji tu politiku ne odobravaju. Ne zna njih devet posto.


I dalje predsjedničinu politiku očekivano podupire 87 posto birača HDZ-a, pa i 48 posto birača MOSTA, 44 posto birača Živog zida, ali i 38 posto birača SDP-a.


Njezin prethodnik Ivo Josipović u istom razdoblju svog mandata 2013., uživao je potporu od 65 posto birača koji su podupirali njegov rad.


Tko su popularni, a tko nepopularni političari?




Predsjednica i dalje među biračima ima najviše pozitivnog dojma. Tako o njoj pozitivno misli 66 posto, a negativno 28 posto ispitanika. O Andreju Plenkoviću više birača ima negativan dojam, točnije 49 posto, a pozitivan njih 44 posto.


O Ivanu Viliboru Sinčiću više birača ima pozitivan dojam, točnije njih 53 posto, a negativan 36 posto. I Božo Petrov nalazi se u skupini onih koji imaju više birača koji o njemu imaju pozitivan dojam, točnije takvih je 48 posto, a onih koji o njemu imaju negativan dojam je 41 posto.


No, Davor Bernardić je pak političar koji kod više građana izaziva negativan dojam. Takvih je 56 posto, a o njemu pozitivan dojam ima 28 posto ispitanika.


Tko su najpopularniji političari kod birača četiri velike stranke?


Među HDZ-ovim biračima najpopularnija je Kolinda Grabar-Kitarović s potporom od 91 posto, slijedi predsjednik HDZ-a s potporom 87 posto i na kraju Milan Bandić s potporom 70 posto birača HDZ-a.


Zato je najpopularniji među SDP-ovim biračima Ivan Vilibor Sinčić s potporom 70 posto ispitanika, zatim Anka Mrak Taritaš s potporom 67 posto ispitanika i tek na trećem mjestu Davor Bernardić s potporom od 63 posto ispitanika.


Kod Živog zida dvojbe nema – najpopularniji je Ivan Vilibor Sinčić s potporom 91 posto ispitanika, zatim Kolinda Grabar-Kitarović s potporom od 57 posto ispitanika i na kraju Milan Bandić s 53 posto.


Božo Petrov je najpopularniji među biračima MOSTA, s potporom od 83 posto, potom Kolinda Grabar-Kitarović s potporom 67 posto ispitanika i na kraju Ivan Vilibor Sinčić s potporom 58 posto ispitanika.


Tri institucije kojima građani sve manje vjeruju


Građani već treći mjesec sve manje vjeruju vodećim institucijama. Ured predsjednice može računati na školsku ocjenu 2,98 ili trojku, Vlada na 2,34 ili dvojku i na kraju Hrvatski sabor 1,81 ili dvojku.


Istraživanje je provela agencija IPSOS između 1. i 20. u mjesecu na uzorku od 976 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3 posto, a za rejtinge stranaka +/-3,6 posto.