Porast pesimizma

Crobarometar Nove TV: Čak 68 posto građana misli da Hrvatska ide u lošem smjeru

P. N.

Snimio Darko JELINEK / Nl arhiva

Snimio Darko JELINEK / Nl arhiva

Većina ili 56 posto ispitanika ne daje podršku radu Vlade, a njih 33 posto odobrava Vladin rad. Ne zna njih 11 posto. Vladine politike odobrava samo 71 posto HDZ-ovih birača. Pa ni 54 posto MOST-ovih birača ih ne odobrava



Redovito istraživanje Dnevnika Nove TV Crobarometar pokazuje koliko se promijenila politička scena u travnju – tko gubi, a tko dobiva potporu birača, kakav dojam političari ostavljaju na građane te kako su ocjenjeni potezi Vlade Andreja Plenkovića i Predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.


 


Agrokor protresao političku scenu – nagli skok pesimizma


Agrokor je, čini se, ipak utjecao na Hrvatsku, a ponajprije se to vidi po reakcijama građana. Naime, 68 posto građana misli da zemlja ide u lošem smjeru, a njih 24 posto misli suprotno, dok samo 8 posto ispitanika ne zna.


Prema stranačkim preferencijama birača i HDZ-ovi birači gotovo su podijeljeni. Njih 49 posto misli kao zemlja ide u dobrom smjeru, ali njih 41 posto misli suprotno. Još prije 30 dana HDZ-ovi birači su sa 69 posto mislili da zemlja ide u dobrom smjeru.


Birači MOSTA, njih 64 posto misli da zemlja ide u lošem smjeru, a da ide u dobrom misli njih 28 posto, dok ne zna njih 8 posto.


Takav porast broja pesimista nije zabilježen od rujna 2016. baš kao i pad optimizma.


Vlada više nema potporu za svoje politike
Većina ili 56 posto ispitanika ne daje podršku radu Vlade, a njih 33 posto odobrava Vladin rad. Ne zna njih 11 posto. Vladine politike odobrava samo 71 posto HDZ-ovih birača. Pa ni 54 posto MOST-ovih birača ih ne odobrava.


Hrvatska podijeljena mišljenja o radu Predsjednice
Uistinu, 46 posto ispitanika odobrava njezin rad, dok isto tako 46 posto ispitanika ne odobrava rad Predsjednice. Njih 8 posto ne zna.


Predsjednica može računati na HDZ-ovo biračko tijelo koje ju podupire s 81 posto, ali recimo MOST-ovo biračko tijelo ju ne podupire, s 55 posto.


 


HDZ tako travanj  završava s potporom od 32,2 posto, SDP uživa potporu 22,7 posto birača. Živi Zid je sa 7,9 na trećem mjestu, a MOST sa 7,7 četvrta je politička opcija, dok je mjesec prije bio na trećem mjestu s potporom od 8,6 posto.


Stranke bez kojih se ne može vladati


IDS uživa potporu od 3,2 posto, Bandić Milan 365  trenutačno je na 3 posto potpore, Hrvatska seljačka stranka ima potporu od 2,4 posto, a HNS 2,3 posto. Pametno trenutačno može računati na glasove 2,3 posto birača, a HSU ima 1,6 posto potpore. Za ostale ili neke druge stranke, glasalo bi 4,5 posto birača, a neodlučnih je 10,1 posto.


 


Predsjednica je na 53 posto građana ostavila pozitivan dojam, ali  40 posto je onih na koje je ostavila negativan dojam. Odmah iza nje, slijedi  Andrej Plenković: 46 posto građana ima pozitivan dojam o njemu, ali i 45 posto ima negativan dojam. Božo Petrov, kao i premijer, na 46 posto građana ostavlja pozitivan dojam, ali i na njih 43 posto negativan. A Davor Bernardić među biračima ostavlja 35 posto pozitivnog dojma, ali 46 posto je građana kod kojih je taj dojam negativan.


Tko je najpopularniji?
U HDZ-u najbolji dojam među biračima ima Predsjednica Republike i to 86 posto, a Andrej Plenković ju slijedi s 81 posto.


U SDP-u pak najbolji dojam ostavlja Davor Bernardić sa 66 posto, a odmah iza njega tu je Ivan Sinčić s 45 posto potpore.


U MOSTU najbolji dojam kod birača ostavlja Božo Petrov s 85 posto, a nakon njega tu je Andrej Plenković o kojemu pozitivan dojam ima 59 posto birača MOSTA.


 


Istraživanje provodi Ipsos između 1. i 18. u mjesecu. Podaci se prikupljaju na uzorku od 962 punoljetna građana iz cijele Hrvatske metodom osobnog anketiranja u okviru omnibus istraživanja agencije.