Dodatak ugovora o nabavi

Croatia Airlines nabavlja četiri Airbusa 320 neo

Hina

Reuters

Reuters

Riječ je o dodatku ugovora kojim se izvorna narudžba Croatia Airlinesa iz 2008. godine o nabavi četiriju zrakoplova A319 ceo zamjenjuje narudžbom najsuvremenijih modela Airbus 320 neo

ZAGREB Čelništvo zrakoplovne kompanije Croatia Airlines (CA) predstavilo je u utorak dodatak ugovora s proizvođačem zrakoplova Airbus S.A.S. kojim je utvrđena nabava četiriju novih zrakoplova Airbus 320 neo.Riječ je o dodatku ugovora kojim se izvorna narudžba Croatia Airlinesa iz 2008. godine o nabavi četiriju zrakoplova A319 ceo zamjenjuje narudžbom najsuvremenijih modela Airbus 320 neo. Ukupna kataloška cijena novih zrakoplova je oko 420 milijuna dolara. Prva dva trebala bi biti isporučena 2021., a druga dva 2022. godine, rečeno je na konferenciji za novinare Croatia Airlinesa.

»Zrakoplove Airbus 320 neo karakterizira veća efikasnost, manja emisija štetnih plinova, tiši rad motora i veći kapacitet u odnosu na izvorno ugovorene zrakoplove, a bit će isporučeni po gotovo istovjetnoj cijeni originalne narudžbe iz 2008. godine«, istaknuo je predsjednik Uprave CA Krešimir Kučko.


 Financijske obveze CA prema Airbusu počinju teći 2017. godine kroz avansno plaćanje, dok će ostatak biti uplaćen po isporuci, dodao je Kučko.


 Napomenuo je da je prvotna narudžba zrakoplova, čija je isporuka bila planirana za 2013. godinu, više puta odgađana zbog financijske situacije u kompaniji i restrukturiranja.




 »Sada se program restrukturiranja uspješno približava kraju, što će omogućiti Croatia Airlinesu rast, širenje flote, otvaranje novih linija i odredišta već 2016. godine«, kazao je.


 Potpredsjednik Airbusa za srednju i istočnu Europu Kimon Sotiropoulos istaknuo je da su zrakoplovi Airbus A320 vrlo učinkoviti, ugodni i pouzdani. Airbus A320 neo proizvodi se od ove godine, a ukupno ih je dosad prodano 4.300, dodao je.