Mraz i suša značajno smanjili ponudu i povećali cijene voća i povrća

Crne prognoze: Cijene voća i povrća lete u nebo!

Portal Novilist.hr

Sezonsko voće i povrće na veletržnicama i tržnicama skuplje je nego lani, a trend poskupljenja se nastavlja pa bi se do zime moglo dogoditi da si građani neće moći priuštiti ni najosnovnije



ZAGREB   Cijene voća i povrća u Hrvatskoj bilježe razmjerno visok godišnji rast. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku na godišnjoj razini, cijene voća porasle su 12,7 posto a povrća 9,2 posto i značajno su utjecale i na ukupni rast potrošačkih cijena koje su u srpnju ove godine za 3,4 posto bile veće u odnosu na isti lanjskih mjesec. Informacije o cijenama sezonskog povrća i voća koje je inače u ljetnim mjesecima nešto jeftinije nego u ostalom dijelu godine, objavljene na web stranici Tržišnog informacijskog sustava u poljoprivredi, potvrđuju da se taj trend povećanja cijena i dalje nastavlja. 


Trend rasta


Rajčice su, primjerice, u srpnju ove godine na tržnicama i veletržnicama bile skuplje gotovo 40 posto, paprike od 16 posto roge do čak 30 posto babure, patlidžani do 15 posto, krastavci za salatu na tržnicama imaju oko 25, a na veletržnicama čak 56 posto veću cijenu nego lani, dok je mladi krumpir na veletržnicama oko 10 posto jeftiniji, ali zato je na tržnicama njegova cijena oko 13 posto veća nego lani. Slično je i s voćem: cijene bresaka skočile su do 25 posto, marelica oko 12 posto, nektarina od 15 posto na veletržnicama do čak 23 posto na tržnicama, dinje su na tržnicama skuplje oko 34 posto, a na veletržnicama gotovo 53 posto, dok je cijena lubenica skočila na tržnicama za oko 30, a na veletržnicama čak 45 posto. Glavni razlog slabijeg uroda, koji je doveo i do povećanja cijena, kasni su proljetni mrazovi koji su uništili velik dio povrtlarskih i voćarskih nasada, a zatim drugotrajno sušno razdoblje. Utjecat će to i  na cijene jabuka, koje bi, prema predviđanju Ivana Katalinića, direktora Hrvatske poljoprivredne komore, mogle biti toliko visoke da će ih građani moći kupovati samo na komade.