Župnik kriv za zlostavljanje djece

Crkveni sud proglasio don Ivanova krivim zbog pedofilije

Hina

Na pitanje novinara za koje je kazneno djelo kažnjen, don Zdravko Katuša je odgovorio: »Za kazneno djelo za pedofiliju, ali o detaljima kazne ne mogu vam govoriti.« Dodao je kako je sve poslano u Kongregaciju za nauk vjere na potvrdu.



ZADAR Crkveni sud Zadarske nadbiskupije proglasio je osumnjičenog župnika don Nedjeljka Ivanova krivim za pedofiliju, izvijestio je danas javnost na konferenciji za novinare don Zdravko Katuša, sudski vikar Zadarske nadbiskupije.


Riječ je o slučaju negdašnjeg župnika u Bibinjama don Ivanova, kojega je prije nepune dvije godine nekoliko žrtava – odraslih muškaraca, tada dječaka, prijavilo za seksualno zlostavljanje.


»Proučivši pozorno sve argumente kažnjivih djela, suci su došli do zaključka da su u spomenutom slučaju sadržani bitni elementi kažnjivog djela te su ustanovili veliku moralnu odgovornost počinitelja prekršaja«, rekao je don Zdravko Katuša i dodao kako je pravni postupak proveden te da je utvrđena kaznena odgovornost počinitelja.»Don Ivanov je kažnjen, no to je sve što ja mogu reći«, rekao je.

Na pitanje novinara za koje je kazneno djelo kažnjen, don Zdravko Katuša je odgovorio: »Za kazneno djelo za pedofiliju, ali o detaljima kazne ne mogu vam govoriti.« Dodao je kako je sve poslano u Kongregaciju za nauk vjere na potvrdu.


Don Nedjeljko Ivanov tako je postao prvi svećenik u Hrvatskoj koji je po crkvenom kanonu osuđen za pedofiliju. Presuda je donesena nepune dvije godine nakon što su žrtve zlostavljanja izašle u javnost sa svjedočenjem o spolno nedopustivom ponašanju don Ivanova dok je bio svećenik u Bibinjama 80-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća.No, glede svjetovnog prava, stvar je potpuno suprotna. Naime, kazneni postupak protiv don Ivanova je obustavljen jer je ušao u zastaru nakon pošto je od događaja prošlo više od 15 godina, doznaje se od zamjenika županijskoga državnog odvjetnika Slobodana Denone.

Nadbiskup Želimir Puljić danas nije bio na konferenciji za novinare, nego je žrtvama nasilja don Ivanova na internetskim stranicama Zadarske nadbiskupije poslao pismo u kojem ih obavještava da je crkveni sud osumnjičenog župnika don Nedjeljka Ivanova proglasio krivim.


Nadbiskup Puljić ističe da su suci nakon pomno proučenih svih argumenata kažnjivih djela koji se odnose na dva kanona zaključili da su u spomenutom slučaju sadržani bitni elementi kažnjivog djela te su ustanovili veliku moralnu odgovornost počinitelja prekršaja.


»Dekret s obrazloženjem poslan je na Kongregaciju na nauk vjere na dodatnu ovjeru«, ističe nadbiskup Puljić i dodaje da je time taj slučaj završen.


»Imajući u vidu rane i povrede koje zlostavljani nose u svojoj duši, Nadbiskupija je zamolila djelatnike u našem savjetovalištu neka onima koji se jave posvete osobitu psihološku i duhovnu pažnju i pomoć u njihovim teškoćama«, piše žrtvama zadarski nadbiskup Puljić.


Nadbiskup je pozvao sve ljude dobre volje, osobito one koji donose društvene norme, te djelatnike medija da se odvaže i uključe u poštenu borbu za obranu ljudskog dostojanstva, a posebice u obrani onih koji su slabi i nezaštićeni