U HGSS-u ostaje kao član

Čovjek koji je spasio tisuće života: Nakon 16 godina na čelu HGSS-a Vinko Prizmić prepušta mjesto mlađima

P. N.

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL



Nakon 16 godina na čelu Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS), Vinko Prizmić prepušta mjesto mlađima. Već je izabran novi pročelnik Josip Granić.


Graniću prethodnik prepušta vrhunski uigranu službu koja broji 25 stanica i oko 1500 članova spremnih na spašavanje života u bilo kojem trenutku, prenosi RTL.


Iza njega su usponi i padovi, brojni sati na terenu i na tisuće spašenih života. Sve je počelo prije 47 godina kada je kao mladi sportaš shvatio da može pomoći drugima.




“Ja sam pomislio, kad već imam takve sposobnosti, vještine koje nekome mogu spasiti život onda nemam izbora, zapravo to je odgovornost da to staviš na raspolaganje onome kome može zatrebati”, priča Vinko Prizmić.


Izračunao je da je više od stotinu tisuća sati proveo u akcijama. Bio je u životno pogibeljnim situacijama, a nikad nije izbrojio koliko je točno života spasio.


“Pomogao sam tisućama, ali barem je ovaj svijet manje nesretan jer oni ljudi koji bi izgubili nekog svog najdražeg, a mi spasili, zapravo su mi jedna satisfkcija da sam se imao zašto roditi”, priča Prizmić.


Posljednjih 16 godina kao pročelnik uložio je puno vremena I truda u organizaciju službe koja danas broji 1500 članova, 25 stanica i 40-tak ispostava.


U HGSS-u ostaje kao član, a žali što nije uspio dovršiti projekt helikopterske službe. “Nije dopustivo da netko umre zato što HGSS nema odgovorajuću potporu helikoptera”, govori Prizmić.


“Ponosan sam na HGSS, ponosan sam što sam bio dio toga i što sam 16 godina bio lokomotiva. Ta lokomotiva ne može vući dovijeka i red je da se priključe mlađi”, zaključuje.