Predsjednik HDZ-ova odbora za zdravstvo

Ćorušić: Hrvatski zdravstveni sustav je socijalno osjetljiviji od kanadskog i takav će ostati

Hina

Foto Srđan VRANČIĆ / CROPIX

Foto Srđan VRANČIĆ / CROPIX

Upitan je li on budući ministar zdravlja, Ćorušić je rekao da možda jest, a možda i nije, te da će o tome odlučivati Božo Petrov, Tomislav Karamarko i Tihomir Orešković



Ante Ćorušić, predsjednik HDZ-ova odbora za zdravstvo rekao je u utorak da Hrvatska nikada neće imati zdravstveni sustav kakav ima Kanada, jer je ta zemlja deset puta bogatija od Hrvatske, te da je hrvatski zdravstveni sustav socijalno osjetljiviji od kanadskog i takav će ostati.


 ”Dvije zemlje nemaju identične modele sustava javnog zdravstva, kanadski model ima svoje dobre strane, ali ima i hendikepe, kao i hrvatski. Ali ono što je dobro preuzeti iz kanadskog modela je decentralizirati sustav”, rekao je za Ćorušić za Dnevnik HTV-a.


  “Ne možete sa Ksavera znati kakva je situacija u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Županji ili Kotoribi, dio toga se mora prepustiti lokalnoj samoupravi”, dodao je.




  “Hrvatska je u tranziciji, još osjećamo posljedice krvavog rata, no već sam 33 godine u zdravstvenim reformama, to je tako svugdje, sustav se mora mijenjati kako bi pristup prema pacijentu bio bolji uz što manje uloženih sredstava”, kaže Ćorušić.


  Upitan je li on budući ministar zdravlja, Ćorušić je rekao da možda jest, a možda i nije, te da će o tome odlučivati Božo Petrov, Tomislav Karamarko i Tihomir Orešković.


  Po njegovim riječima, da se njega pita Ministarstvo zdravlja trebalo bi mijenjati ime u Ministarstvo zdravstva, “jer zdravlje je pojam, a zdravstvo sustav”.


  Komentirao je i najavu da će Ustavni sud raspravljati o ustavnosti zakona o pravu na pobačaj iz 1978., zbog čega je u utorak prosvjedovala Ženska mreža Hrvatske, Ćorušić je rekao da apsolutna zabrana pobačaja ne dolazi u obzir, no pobačaj smatra dogovorenom formom nasilnog prekidanja ljudskog života.


  “Ja sam bio jedan od eksperata koji su rekli da ljudski život počinje spajanjem ženske i muške spolne stanice, to je dokazana znanstvena činjenica. Ako gledamo legislativno i biološki, pobačaj jest dogovorena forma nasilnog prekidanja ljudskog života, moramo biti svjesni te činjenice, to je bioetička istina”, istaknuo je.


  Smatra kako apsolutna zabrana pobačaja ne dolazi u obzir, jer “moramo biti svjesni u kojem društvu živimo”, ali mora biti bolja i etičnija procedura prema nerođenom djetetu.


  “Moderna hrvatska država ne može biti rob zakona donesenog za vrijeme totalitarnog, komunističkog režima. To moramo promijeniti i uljuditi, poboljšati proceduru, u interesu zdravlja žena i nerođene djece”, naglasio je. “Kad samo razgovarao sa ženama, trećinu sam ih odgovorio od pobačaja, dodao je.