Ministar zaštite okoliša

Ćorić uvjeren: Marišćina više ne proizvodi probleme, spremamo novu okolišnu dozvolu

Hina

Foto Silvano Ježina

Foto Silvano Ježina



ZAGREB Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić komentirao je u utorak poništenje okolišne dozvole za Centar za gospodarenje otpadom Marišćina (CZGO) istaknuvši kako je


Ministarstvo dobilo 60 dana za postupanje, da Marišćina više ne proizvodi probleme kao u prethodnom razdoblju te da je u tijeku izrada nove okolišne dozvole.


Nakon užeg kabineta Vlade, ministar Ćorić novinarima je rekao kako je u tijeku izrada nove okolišne dozvole, uvažavajući primjedbe Upravnog suda u kontekstu presude koje su donijeli, za što smatra da će uspjeti u zadanom roku od 60 dana.




Dodao je da su nakon interventnih mjera prekrivanja i otplinjavanja provedenih na području Marišćine, sve granične vrijednosti koje se ondje mjere, ispod razine koje se tolerira.


»Prema podacima kojima raspolažemo, mogu reći da Marišćina više ne proizvodi probleme koje je proizvodila u prethodnom razdoblju«, rekao je Ćorić.


Upitan treba li postojati bolji zakonski okvir koji bi provjerio podrijetlo imovine državnih dužnosnika kada se radi o velikom broju imovine, Ćorić je pojasnio da je njihova imovina transparentno prikazana u imovinskim karticama i svaki oblik imovine može se provjeriti.


»U imovinskim karticama je sigurno dolazilo do pogrešaka, međutim postavlja se pitanje je li onda ta špranca popunjavanja imovinske kartice najbolja moguća«, rekao je, ocjenivši da postoje kategorije koje »same po sebi proizvode zabune«.


Dodao je da to nije opravdanje, ali da u takvim postupcima može doći do pogrešaka koje nisu namjerne.


Što se tiče boljeg uređenja postupka, rekao je kako je moguće pogledati rješenja drugih zemalja. Ocijenio je da sadašnji način popunjenja pretpostavlja da osoba, koja stupa na dužnost, razotkrije svoju imovinu, dok životopis i pozicije na kojima je radila jasno prikazuju je li osoba u mogućnosti doći do određene razine imovine ili ne.