Ulaganja

Ćorić najavio poskupljenje vode: ‘Ne bi trebala narasti iznad razine priuštivosti’

Hina

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza



TUHELJSKE TOPLICE Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić rekao je u petak u Tuheljskim Toplicama kako smatra da cijena vode ne bi trebala narasti iznad razine priuštivosti nakon integracije vodnouslužnih područja.


Ćorić je bio sudionik panela Reforma i projekti u vodno-komunalnom sektoru na konferenciji “Reformski potencijal – okvir za provedbu reformskih politika u Hvatskoj” na kojoj sudjeluju župani, gradonačelnici i načelnici općina iz redova HDZ-a u organizaciji Zaklade hrvatskoga državnog zavjeta.


Govoreći o stanju u vodnokomunalnom sektoru, istaknuo je da se donošenjem paketa vodnih zakona otvara prostor za integraciju vodnouslužnih područja sa 190 poslužitelja na nekih 40-ak.




“Riječ je o velikom zahvatu koji će imati svoje izazovne strane. Siguran sam da ćemo to odraditi kako treba”, izjavio je Ćorić. Odgovarajući na novinarsko pitanje kako je o tome bilo riječi i prošle godine rekao je da je tada najavljeno donošenje paketa vodnih zakona, što je i učinjeno. Dodao je da će se u sljedećih nekoliko mjeseci integracijom vodnouslužnih područja kreirati nova slika Hrvatske po tom pitanju. Vjeruje da će novi sustav profunkcionirati u prvoj polovici iduće godine.


Na pitanje hoće li ta ulaganja utjecati na cijenu vode ministar je odgovorio da cijena ne bi trebala prelaziti razinu priuštivosti koja je tri posto neto raspoloživog dohotka kućanstva. Dodao je da je to jedan od uvjeta.


Ćorić je na panelu spomenuo i projekte aglomeracije, kojih je, po njegovim riječima, diljem zemlje trenutačno u provedbi 46, a vrijedni su oko 19 milijarda kuna.


“To definitivno veseli, ali i postavlja ogroman zadatak pred izvođače koji bi trebali sljedećih nekoliko godina dovršiti te projekte”, zaključio je ministar.


Na novinarski upit komentirao i odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa da je premijer Andrej Plenković povrijedio načelo savjesnoga i transparentnog postupanja jer je propustio deklarirati svoju kumsku povezanost s Igorom Pokazom kad ga je predlagao za veleposlanika u Ujedinjenom Kraljevstvu.


“Pokaz je dugogodišnji karijerni diplomat Republike Hrvatske s nizom dužnosti prije ove i zapravo ta odluka da ga se postavi na veleposlaničko mjesto je bila realna i očekivana”, zaključio je Ćorić.


Inače, prije panela u Tuheljskim Toplicama održani su paneli o financijskim okvirima Europske unije u sljedećem razdoblju te financijskim i pravnim aspektima nerazvrstanih cesta i prava puta. Uvodno su govorili državni tajnici u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU Velimir Žunac i u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak.


Žunac je podsjetio na 80 milijarda kuna koje su na raspolaganju u ovom razdoblju te da je na početku mandata ove Vlade ugovorenost europskih fondova bila manje od devet posto, a sada je veća od 67 posto.


Rekao je da su u tijeku pregovori u kojima Republika Hrvatska prvi put sudjeluje ravnopravno, a cilj je da se ne smanji alokacija i da se zadrži ova stopa financiranja kako bi se svim prijaviteljima olakšalo financiranje.


Majdak je dodao da smo u europskome poljoprivrednom fondu za ruralni razvoj ostvarili najbolji rezultat, da je raspisano 97 posto natječaja, a 41,4 posto je isplaćeno s namjerom da se do kraja godine realizacija i ubrza.


Za predvečer je najavljen i dolazak premijera Andreja Plenkovića.