Ministar zaštite okoliša

Ćorić: Radnici postrojenja Rafinerije koje se gasi ne trebaju strahovati za svoju budućnost

Hina

"To nije početak gašenja cjelokupne proizvodnje u Sisku. Rafinerijski biznis u Sisku nastavlja sa svojim radom dalje. Činjenica da jedno postrojenje u Sisku takozvani FCC neće raditi u narednom razdoblju prije svega je posljedica činjenice da je u poslovnom planu Ine za 2018. godinu predviđeno integriranje sisačke i riječke rafinerije u kontekstu rafinerijskog biznisa, što bi u konačnici prema tom istom planu trebalo značiti unaprjeđenje poslovnih rezultata Ine u rafinerijskom biznisu između 90 i 100 milijuna kuna," rekao je ministar Ćorić 



Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić rekao je u subotu da odluka Ine o prekidu rada postrojenja FCC u sisačkoj Rafineriji nije početak gašenja cjelokupne proizvodnje u toj rafineriji i poručio da će radnicima iz tog postrojenja biti ponuđena adekvatna radna mjesta, odnosno otpremnine, pa ne trebaju strahovati za svoju budućnost.      


“To nije početak gašenja cjelokupne proizvodnje u Sisku. Rafinerijski biznis u Sisku nastavlja sa svojim radom dalje. Činjenica da jedno postrojenje u Sisku takozvani FCC neće raditi u narednom razdoblju prije svega je posljedica činjenice da je u poslovnom planu Ine za 2018. godinu predviđeno integriranje sisačke i riječke rafinerije u kontekstu rafinerijskog biznisa, što bi u konačnici prema tom istom planu trebalo značiti unaprjeđenje poslovnih rezultata Ine u rafinerijskom biznisu između 90 i 100 milijuna kuna,” rekao je ministar Ćorić i dodao da je o tom poslovnom planu Uprava obavijestila Nadzorni odbor, koji je plan podržao.


Naglasio je da će radnicima pogona FCC biti ponuđena adekvatna radna mjesta, odnosno otpremnine i da oni ne trebaju strahovati za svoju budućnost.  




Upitan mogu li se ti radnici premjestiti na neka druga radna mjesta unutar Rafinerije, na kojima je manjak radnika, Ćorić je ponovio da su “zamjenska radna mjesta alternativa činjenici da se u takozvanom transfer modu, integriranju nekih poslovnih aktivnosti, dio rafinerija želi postići bolji poslovni rezultat.” 


Novinari su zatražili komentar tvrdnje čelnika Stožera za obranu Rafinerije da iz Ine nikad nisu objavljeni rezultati poslovanja samo za sisačku Rafineriju a da će, ako se pogon FCC koji je zarađivao ugasi, sigurno biti objavljeni za godinu dana i onda će biti negativni.


 Ćorić je rekao da se rafinerijski biznis na razini Ine i njegovo poslovanje sagledava cijelokupno. “U tom kontekstu, koliko sam upoznat sa situacijom i izvješćima, nisu do sada imali zasebno pojašnjenje bilo kojeg od financijskih rezultata nekog zasebnog pogona u okviru Rafinerije Sisak,” rekao je.


“Ukoliko govorimo o Rafineriji nafte Sisak ja ću ponoviti stav Vlade Republike Hrvatske. Naš stav je da rafinerijski biznis na razini cjelokupne Ine treba unaprijediti i u tom kontekstu cilj je Republike Hrvatske odnosno Vlade Republike Hrvatske koja predstavlja Republiku Hrvatsku u Ini osigurati vetrikalnu integriranu kompaniju sa svim njezinim komponentama, u tom kontekstu i rafinerijskim biznisom”. 


A vezano za postojenje FCC, Ćorić je rekao da u situaciji u kojoj se trenutno rafinerijski biznis u Ini nalazi, s obzirom na trendove, rezultate i potrebe, a imamo i poslovni plan za 2018. godinu u okviru kojeg je predstavljeno da ovakav  jedan potez nosi prije svega bolji poslovni rezultat za Inu. 


“I ukoliko iz te perspektive to promatramo, a Uprava i Nadzorni odbor ovakvu odluku smatrali su dobrom, ja nemam razloga sumnjati u takvu odluku Uprave i Nadzornog odbora”, istaknuo je ministar Ćorić.    


Upitan ima li Vlada mehanizme kojima bi potaknula da Mol, u skladu sa svojim obavezama, uloži u modernizaciju sisačke Rafinerije, budući da sindikati kažu da Mol od početka želi ugasiti sisačku Rafineriju jer je konkurencija mađarskoj, Ćorić je rekao da “Vlada Andreja Plenkovića od samog početka ima namjeru raščistiti, odnosno pokušati raščistiti stanje u Ini i u tom kontekstu krenuti u jednom pozitivnom smjeru”.


Ćorić je ponovio da je Vladina namjeru da se otkupi vlasnički udio Mola u Ini i nada se konačnoj odluci o odabiru strateškog partnera. “Vjerujemo da sve te aktivnosti idu upravo za tim da Ina krene u jednom smjeru koji mi držimo da je optimalan. Još jednom ću naglasiti – to je vertikalno integrirana kompanija sa svim svojim komponentama koja će imati onu ulogu koju je imala prije 10-ak, 15 godina na tržištu regije”, rekao je. 


Na pitanja o drugoj arbitraži i otkupu Molovih dionica u Ini, Ćorić je rekao da arbitražni pravorijek očekuju krajem godine, a da je javnost upoznata s procesom otkupa Molovih dionica, odnosno fazama kako prethode i da tu nema nešto posebno dodati.


Na pitanje je li Vlada s Mađarima dogovorila otpuštanje 40 radnika, ministar Ćorić je rekao da se takve stvari ne dogovaraju. “To je, ja bih rekao, pitanje koje ne treba, ni ne može biti tako postavljeno”.  


Iz Ine su izvijestili da je pripremljen prijedlog organizacijskih promjena u Rafineriji nafte Sisak, koji podrazumijeva prijevoz naftnih poluproizvoda između rafinerija Sisak i Rijeka i prekid rada postrojenja FCC u sisačkoj rafineriji, što znači i smanjenje broja radnika za maksimalno 40 u drugoj polovici ove godine.