Jedini Riječanin u vrhu SDP-a

Član Predsjedništva SDP-a Željko Jovanović: Povratak na vlast je počeo, spremni smo je odmah preuzeti

Tihana Tomičić

Snimio Damir ŠKOMRLJ

Snimio Damir ŠKOMRLJ

Pokazali smo da je SDP kad je riječ o unutarstranačkoj demokraciji još uvijek svjetlosnim godinama ispred ostalih stranaka, posebno HDZ-a



Nakon izborne konvencije SDP-a prošle subote, zastupnik Željko Jovanović ostao je jedini Riječanin u vrhu te stranke. S obzirom na očitu krizu riječkog SDP-a, zatražili smo odgovore o tome u kojem će se smjeru razvijati SDP u ovoj regiji, ali i Hrvatskoj općenito u naredne četiri godine.


 


– Odmah moram naglasiti da smo naš unutarstranački izborni proces završili vrlo uspješno, jer prvo – rejting SDP-a  je u anketama ostao isti, a drugo pokazali smo da je SDP kad je riječ o unutarstranačkoj demokraciji još uvijek svjetlosnim godinama ispred ostalih stranaka, posebno HDZ-a. Naša unutarstranačka utakmica bila je i žestoka i  ponekad ostrašćena, ali uglavnom unutar fer igre. Zaboravit ćemo sad raspon od vjeverica, preko Goebelsa do izdajica i okrenuti se budućnosti.  Jako  se varaju oni koji misli da su izbori oslabili SDP. Mi smo ovim pokazali da je SDP moderna, progresivna stranka koja zastupa univerzalne, ali i naše domaće tradicionalne i uvijek prije svega socijaldemokratske vrijednosti. Iako su to neki i željeli, SDP nakon izbora nije podijeljen. Kad su socijaldemokratske vrijednosti i politike u pitanju, razlika među nama gotovo da i nema. Postoje razlike u pristupu, ali to je i kvaliteta. Završetkom konvencije započeo je  naš povratak na vlast,  gdje ćemo nastaviti posao koji  smo počeli 2011. – razvoj Hrvatske kao društva jednakih šansi za sve.




 


Što je sad posao novog vodstva?


 


– Isti dan nakon konvencije Zoran Milanović i novoizabrano vodstvo pokrenuli su proces izrade programa i plana aktivnosti za lokalne izbore gdje očekujemo pobjednički rezultat. Pripreme za lokalne izbore, također su i jasna poruka našim biračima da smo spremni odmah preuzeti i vođenje hrvatske vlade. Istovremeno, otvorit ćemo najširu stranačku raspravu o unutarnjoj organizaciji SDP-a, uvođenju novih elemenata izravne demokracije, ali i novih oblika stranačkog rada koji će svakom članu omogućiti snažniji utjecaj na kreiranje stranačkih politika. Ako pogledamo sve ovo što se događa oko nas sa kvazidomoljubnom koalicijom HDZ-a i Mosta, vidimo da nas u nedostatku bilo kakvih reformskih poteza oni  ponovno vuku u prošlost da bi nam ukrali budućnost. Zato ćemo mi biti ta garancija najšireg pokreta za budućnost Hrvatske.


 


Nema poraženih


 


 Je li vaš izbor kao jedinog Riječanina poraz riječkog i županijskog SDP-a?


 


– Ma ne. Nema poraženih u SDP-u. I Rijeka i PGŽ i Istra bit će kroz Predsjedništvo, kao i Glavni odbor dodatno, zastupljeni i bolje nego dosad, a boljom organizacijom i koordinacijom članova glavnog odbora sa terenom i stranačkom bazom, što dajem sebi u prioritetni zadatak, vrlo brzo osjetit će se jačanje stranačkog rada. Odgovorno tvrdim da će SDP u Rijeci, PGŽ, Istri i Lici i Hrvatskoj u cjelini raditi organiziranije, bolje i uspješnije nego dosad. U tome očekujem, naravno, zajednički doprinos svih SDP-ovaca bez obzira na to koga su podržavali u posljednjim unutarstranačkim izborima.


 



POSVETITE SE KURIKULARNOJ REFORMI ILI RASPIŠITE IZBORE


 Hrvatsko društvo jako je podijeljeno, vidimo podjele oko Jasenovca, klerikalni val, radikalnu desnu retoriku… Kako to komentirate?– Već dulje vrijeme HDZ i njegovi sateliti koriste princip »pile naopako«. To da se žrtva optužuje da je sama kriva za to što joj se događa već smo vidjeli u slučaju Frljić, Pupovac, Tomić ili Rakić. Ovo je  pak samo unapređenje te strategije »zamjene teze« prema kojoj se građani, Židovi i Srbi koji reagiraju na nepravdu, revizionizam  ili politizaciju ustaškog zločina optužuju za politizaciju događaja na kojemu su upravo njihovi preci stradali. To nije ni cinizam, već groteska u režiji ove Vlade i predsjednice koja vrijeđa inteligenciju hrvatskih građana i gazi emocije obitelji žrtava Jasenovca. One koji ukazuju na očitu rehabilitaciju ustaštva optužuju tako da nisu, poput njih, protiv svih totalitarizama. Prema tome, podjele su način razmišljanja, ponašanja i rada upravo danas vladajućih i HDZ-a. Udarom na medije, HDZ i Karamarko pokušavaju uvesti u Hrvatsku totalitarni režim u kojem vlast želi apsolutnu kontrolu nad medijima, represivnim aparatom, policijom i tajnim službama. Ali ne živimo u Orwelovoj 1984, ovo je 2016. i za to što  oni čine nemaju mandat! Zato, i ovaj put poručujem Karamarku: ako ste reformska vlada, uhvatite za ruku svog kolegu, drugog potpredsjednika vlade Petrova, koji izgubljeno luta hodnicima Banskih dvora tražeći mostove izgubljene reforme i zajedno se posvetite jedinoj pravoj reformi koju imate – cjelovitoj kurikularnoj reformi i osigurajte sve potrebno da krene u provedbu bez odgode, ili raspišite izbore, to bi zapravo bilo najpoštenije.U ovih 100 dana nisu učinili ništa dobro, nego su strozali dostignute razine, razvoja zdravstva, obrazovanja, znanosti i gospodarstva.



 Stalno se govori o revanšizmu: hoće li se smjenjivati vodstva u Zagrebu, Splitu ili PGŽ, koja vode »opozicijski« ljudi?


 


– Unutarstranački izbori su prošli, podjela nema niti su potrebne, ima ponekad različitih mišljenja što je  potrebno i dobrodošlo, ali  nema vremena za pitanja okrenuta prošlosti, zajedništvo nam je danas, kako stvari u hrvatskom društvu stoje, potrebnije nego ikad. Nikakvih smjena koje bi bile posljedica  rezultata izborne stranačke utakmice neće biti, ne smijemo usporiti naše pripreme za lokalne izbore i povratak na vlast. Prema tome, uvjeren sam da će, kad je riječ o Rijeci i PGŽ, naši najjači igrači i najpoznatiji igrači, na primjer  Vojko Obersnel kao sadašnji i budući  gradonačelnik Rijeke ili Ivica Lukanović, sjajni i uspješni i gradonačelnik i gospodarstvenik Kastva, Mirela Ahmetović, mlada i uspješna načelnica Omišlja,  da dalje ne nabrajam, i naravno Zlatko Komadina, naš  aktualni i budući župan u PGŽ, biti predvodnici još jedne velike pobjede SDP-a 2017. u  kojoj će broj gradonačelnika i načelnika biti veći nego prije četiri godine. Jednako tako očekujem i da u Splitu ili Zagrebu, kao i drugim dijelovima Hrvatske  SDP predloži najbolje kandidate. O tome neće odlučivati Ibler, nego svaka lokalna organizacija samostalno. Ipak, budući nikad ne skrivam svoj stav,  dajem si pravo glasno reći da živim u Splitu i da sam član GO SDP Splita svoj glas ne bi dao Ivi Baldasaru.  


 


Zadovoljni ste, dakle, kako SDP funkcionira u Rijeci i PGŽ, mada je prostim okom vidljivo da je i dalje u bazi podijeljen?


 


–Uvijek može biti bolje. Upravo su predstojeći lokalni izbori najbolji način da se rad SDP-a u cijeloj PGŽ  dodatno modernizira, da se SDP Rijeke  razbudi iz sna i svojevrsne letargije  u kojoj je dobrim dijelom i zbog nedostatka konkurencije. Riječki SDP uvijek mora određivati ritam politike koji drugi moraju  pratiti i prilagođavati se, nikad obrnuto.  Osobno, razgovarao sam sa odmah  nakon subotnje  konvencije s  novoizabranim  članovima Glavnog odbora, kao i većim dijelom kolegica i kolega iz PGŽ  koji nisu izabrani, i uvjeren sam  da ćemo svi zajedno nastaviti raditi.


 


Prepoznat od birača


 


 Tvrdite, dakle, da će Obersnel ostati kandidat za gradonačelnika, a Komadina za župana i 2017. godine?


 


– Tako je, odluku o tome donose naša stranačka tijela i ne vidim tu ništa dvojbeno.


 Bojite li se frakcija u SDP-u?


 


– SDP daje svakom priliku da pokaže svoje znanje, ideje i sudjeluje u razvoju stranke, ne vidim ni jednu suštinsku programsku razliku među našim članovima, pa bilo kakve frakcije koje bi netko gurao sada nakon stranačkih izbora i prije lokalnih izbora smatram nepotrebnim. Dapače, štetnim.


 


Hoće li biti više kandidata na izborima za predsjednike SDP-a u Rijeci i PGŽ, koji slijede nakon lokalnih izbora?



TRI CENTRA (NE)MOĆI


 Vlada dakle ne vlada?– Umjesto da je Vlada centar moći, mi imamo tri centra nemoći koji se međusobno ne podnose, od Oreškovića, preko Karamarka do Petrova. I šum u komunikaciji sa ministrima. Pa evo pogledajte samo sumrak sagu s tajnim službama, s prepucavanjima oko policije, poreznog USKOK-a ili činjenicu da u olimpijskoj godini, pred početak najveće sportske manifestacije u povijesti Hrvatske, europske Univezijade još uvijek nisu izabrali pomoćnika ministra Šustara zaduženog za sport! Pametnome dosta.   Očekujete li preslagivanje većine u Saboru – je li Most spreman sa Milanovićević SDP-om to učiniti – to je sad pitanje svih pitanja?– Danas je valjda svima u Mostu jasno da su koalicijom koju oni lažno zovu »suradnjom«, napravili grešku koju skupo plaćaju i da će uskoro biti potpuno marginalizirani. Na žalost, puno veću cijenu njihove prevare građana, koji im nisu dali mandat za koaliciju sa HDZ-om, plaćaju upravo građani. Prozirni razlog koji su naveli kada su napustili pregovore sa SDP-om, da im SDP radi iza leđa, sada im se stvarno događa, a oni to šutke gledaju – HDZ javno  traži način da ih zamijeni i izbaci iz Vlade. Most bi na izborima danas  bio pometen i njihovim zastupnicima stoga  ne odgovaraju novi izbori. Šalju se signali iz Mosta da su »otvoreni za suradnju sa svima koji su spremni za reforme«, a ja bih to preveo – otvoreni su sa svima za novu koaliciju, koju će valjda sada nazvati »drugom suradnjom« samo da ostanu na vlasti, jer »trećeg puta« neće biti. Po meni jedina istinska reforma koja ima smisla za Hrvatsku su novi izbori – ova godina je ionako već izgubljena i još jedni izbori ne bi usporili nikakve reforme jer reformi ni nema, ali bi stvorili temelje za zdravi početak našeg smjera za Hrvatsku.



– Kao i na državnom nivou, snagu stranke pokazuje mogućnost da članstvo između više kandidata izabere najboljeg. Uz to, osobno podržavam ideju da ista osoba vodi neku organizaciju najviše tri mandata uzastopno. I to je način da se stranka mijenja i razvija.


 


Kakve su onda vaše ambicije u SDP-u Rijeke?


 


– Evo, zaista sam zadovoljan što sam na parlamentarnim izborima u konkurenciji svih političara  dobio najviše preferencijalnih glasova u 8. jedinici. Ne samo to, u Rijeci sam pobijedio baš na svim biračkim mjestima. Ako tome dodam da sam, prije toga,  na stranačkim konvencijama izabran i u gradsko i županijsko predsjedništvo, te sada po drugi put u Predsjedništvo SDP Hrvatske, onda je to činjenica koja pokazuje da građani, birači, simpatizeri i članovi  SDP-a  prepoznaju i cijene moj rad.  Jedini sam u vodstvu riječkog SDP-a svih 26 godina neprekidno, moja je energija još uvijek ogromna, a budući imam samo 50 godina mislim da je još puno izazova ispred mene.


 


Imate li ambiciju biti predsjednik stranke u Rijeci?      


 


–Moja najveća ambicija je dati  doprinos pobjedničkom rezultatu SDP-a u Rijeci i PGŽ, a nakon toga ću odlučiti koji je najbolji način da sudjelujem u daljnjem unapređenju rada gradske i županijske organizacije, za koje sam i kao član Predsjedništva SDP Hrvatske zadužen, što sigurno uključuje i mogućnost da se kandidiram za predsjednika.