Neobjašnjive posljedice cijepljenja domaćim proizvodom

Cjepivo MoPaRu na odlasku 111-ero djece »počastilo« zaušnjacima

Ljerka Bratonja Martinović

Radi se o dvostruko većoj učestalosti ove nuspojave nego ranijih godina, primjerice, 2009. kada je zaušnjake nakon cijepljenja MoPaRu-om dobilo 48-ero djece

ZAGREB Stotinu jedanaestero djece, uglavnom školske dobi, dobilo je u 2010. godini zaušnjake kao nuspojavu nakon cijepljenja cjepivom MoPaRu kojega proizvodi Imunološki zavod. To je dvostruko veća učestalost ove nuspojave cijepljenja nego ranijih godina, primjerice, 2009. godine, kada je zaušnjake nakon cijepljenja MoPaRu-om dobilo 48-ero djece. U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ), koji je povećanje nuspojava MoPaRu-a ovih dana evidentirao u Izvješću o nuspojavama cijepljenja u 2010. godini, nemaju objašnjenje za ovakve posljedice lanjskog cijepljenja domaćim cjepivom protiv zaušnjaka, ospica i rubeole, no njima se i neće posebno baviti jer ovo cjepivo od sredine ove godine odlukom Ministarstva zdravstva ionako više nije u kalendaru cijepljenja.   

Revnije prijave




Za razliku od ranijih godina, kada su od zaušnjaka nakon cijepljenja uglavnom obolijevala mala djeca koja se prvi puta cijepe s navršenom prvom godinom života, lani su zaušnjake mahom dobili prvašići, koji se istim cjepivom docjepljuju prilikom prijave za upis u školu.


– Prema našem dosadašnjem iskustvu, bilo je uobičajeno da se nuspojave MoPaRu-a jave već nakon prve doze cijepljenja, a ne druge. Prošle je godine bilo obrnuto, a nuspojave su se mahom javile kod djece koja su i u prvoj dozi primile domaće cjepivo, kaže Bernard Kaić iz Službe za epidemiologiju HZJZ-a. Objašnjenja za to nema, veli Kaić, koji smatra mogućim da se prošle godine jednostavno nešto revnije prijavljivalo nuspojave, te da stvarne razlike u njihovoj učestalosti zapravo i nema.



Većina bolesti protiv kojih je uvedeno obavezno cijepljenje gotovo je u potpunosti iskorijenjena u Hrvatskoj, navodi se u izvješću HZJZ-a. Difterija, hripavac, ospice, rubeola, poliomijelitis i zaušnjaci u nas praktički više ne postoje, tetanus je u odnosu na početak cijepljenja reduciran za 97 posto, tuberkuloza za 93 posto, a hepatitis B, protiv kojeg se obavezno cijepimo od 1999. godine za 65 posto.





Troje je djece nakon cijepljenja dobilo aseptički meningitis, koji se kao nuspojava cijepljenja u većoj mjeri javljao do 2009. godine, kada je MoPaRu cjepivo u prvoj vakcinaciji zamijenjeno Priorix-om. U sva tri slučaja radilo se o prvoj primjeni ovog cjepiva kod djece, s time da je dvoje u prvom cijepljenju primilo Priorix, a trećem je ovo bilo prvo cijepljenje protiv ospica, zaušnjaka i rubeole. Kod svo troje djece klinička je slika bolesti bila blaga i djeca su se oporavila bez posljedica.   

Bezopasne nuspojave


U HZJZ-u ističu kako su zahvaljujući sustavnom cijepljenju djece ospice i rubeola praktički eliminirani, a pobol od zaušnjaka smanjio se za 99 posto, sa oko 9.000 na manje od stotinjak slučajeva godišnje.


Ostala su cjepiva mahom izazvala povišenje temperature, osip ili lokalnu reakciju kod manjeg dijela cijepljene djece. Dvanaestero je pacijenata imalo nuspojave nakon cijepljenja protiv gripe sezonskim cjepivom Fluimun, i to u najvećoj mjeri kao neuspjelo cijepljenje (pet osoba), troje je cijepljenih dobilo »flu-like sindrom«, odnosno temperaturu, glavobolju i mijalgije, a ostali su prijavili lokalnu reakciju i bolove u mišićima. Potpuno se bezopasnim lani pokazalo i cjepivo protiv HPV-a Gardasil, zbog kojeg su dvije cijepljenje djevojke prijavile glavobolju neposredno nakon cijepljenja, koja se spontano povukla.