Istraživanje

Cijena stanova u Hrvatskoj lani strelovito rasla. Evo koliko prosječno košta kvadrat u Rijeci

Aneli Dragojević Mijatović

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

U dvije godine stanovi poskupjeli 13 posto



RIJEKA Prema završnom godišnjem istraživanju Njuškala na uzorku većem od 150 tisuća nekretnina u 2018. godini nekretnine su bilježile strelovit rast. Cijene stanova u Republici Hrvatskoj prošle godine su rasle za gotovo 8 posto, dok su cijene kuća bilježile rast od 4 i pol posto, navodi se u objavi za medije Njuškala, baze oglasa nekretnina.


– Pogledamo li posljednje dvije godine, 2017. i 2018., možemo uočiti da su cijene stanova rasle za čak 13 posto, dok je rast cijena kuća iznosio više od 7 posto. Godišnji rast broja posjeta unutar Njuškalove kategorije Nekretnine sve je izraženiji.


Tako je u 2018. godini zabilježeno čak 11 posto više posjeta u odnosu na 2017. godinu, a usporedimo li prošlu godinu sa 2016. zabilježen je rast posjeta od preko 20 posto, navode u Njuškalu, gdje su primijetili i trend rasta broja posjeta iz inozemstva, a najviše je posjeta iz Njemačke, BiH, Slovenije i Austrije. Sve ovo ukazuje na sve veći interes za nekretninama, a posljedično tome i više cijene nekretnina, zaključuju.




– U Gradu Zagrebu cijene stanova u prošloj godini bilježile su rast od 10 posto, dok su cijene kuća više za 2 i pol posto. U ovom trenutku prosječna cijena kvadrata stana u Zagrebu iznosi 1.961 euro, dok je prosječna cijena kvadrata kuće s dvorištem 1.296 eura. Najveći rast cijena stanova u prošloj godini zabilježen je u Dubrovniku, gdje prosječna tražena cijena iznosi 3.773 eura i viša je za preko 16 posto u odnosu na 2017. godinu.


Visok godišnji rast cijena prisutan je i u Krapini. Tamo prosječna tražena cijena po kvadratu stana iznosi 1.068 eura, i za gotovo 13 posto je viša u odnosu na godinu prije. Generalno, možemo zaključiti da su cijene stanova najviše rasle u gradovima na obali, u Zagrebu i okolnim gradovima. U Splitu prosječna tražena cijena kvadrata stana iznosi 2.792 eura, što je više za 11 posto u odnosu na isti mjesec 2017. godine.


U Zadru je rast cijena još izraženiji, gotovo 13 posto, te je u ovom trenutku prosječna tražena cijena kvadrata stana tamo 2.116 eura. Rijeka bilježi nešto manji skok, »tek« 4 posto, i trenutno se prosječne cijene kvadrata stanova tamo kreću nešto više od 1.520 eura – navode u Njuškalu.