Neprocjenjiva vrijednost

Che Guevara na Trsatskoj gradini na fotografijama iz albuma Slavke Glavan

Svjetlana Hribar

Do otkrića ekskluzivnih fotografija koje je u kolovozu 1959. godine snimila Slavka Glavan došlo je zahvaljujući posjetu Cheove kćeri Aleide Guevare koja je ovih dana boravila u Rijeci 



RIJEKA Fotografija Petra Grabovca objavljena 1959. godine u Novom listu, na kojoj je Che Guevara tijekom posjeta Rijeci, nije jedino svjedočanstvo boravka najpoznatijeg svjetskog revolucionara u gradu na Rječini. Ovih dana javio nam se Rajko Jurišić iz Baške Vode i poslao crno-bijeli negativ fotografija snimljenih u ljeto, 1959. godine na Trsatu, gdje je njegova, sad već pokojna teta Slavka Glavan, snimila Che Guevaru i njegova uniformirana prijatelja.


– Na poleđini fotografija sestra moje majke, teta Slavka, zapisala je da su snimljene u kolovozu, 1959. godine. Poznavao sam dvije fotografije, koje mi je pokazala teta, a ovih dana kako je dolazak Aleide Guevara aktualan, našao sam i negativ i još fotografija snimljenih tom prigodom. Na jednoj je moja teta snimila Chea kako se penje i razgledava Trsatsku gradinu, na drugoj je mladi kubanski vojnik, tetina prijateljica Sofija i Che Guevara.



Moje tete Slavke više nema, ali u obitelji živi priča kako je toga ljeta sa svojom prijateljicom Sofijom ljetovala u ferijalnom savezu u Rijeci. Jedno jutro odlučile su prošetati na Trsat, i tamo su slučajno susrele dva mlada momka u neobičnim uniformama.





Teta Slavka je tog ljeta imala svega 23 godine i kako je bila aktivna sportašica – igrala odbojku za Partizan i ostvarivala zavidne rezultate –  tako je s klubom igrala međunarodne utakmice i dosta putovala. Bila je komunikativna i perfektno govorila engleski te nije čudno da se upoznala sa Cheom i njegovim prijateljem.



Na poleđini originalnih fotografija umjesto imena simpatičnih uniformiranih mladih vojnika stoji napisano tek mjesec august, 1959. –  Kubanac. Teta tada ili nije zapamtila, ili nije znala da je upoznala i fotografirala legendarnog Chea čiji će lik, ideja, pokret i djelo koju godinu poslije postati planetarno poznati za sve one koji su se u to vrijeme borili protiv kolonijalizma za slobodu i nezavisnost. Šaljem vam ove fotografije da ih iskoristite kako najbolje znate – za uzvrat ne tražim ništa, jer Che nije roba i nema cijenu. Za mene je on ideja, ikona i stil života, napisao je Rajko Jurišić.