Blagdanska potrošnja

Četvrtina građana bez božićnog dara, ostali – skromno

Dubravko Grakalić / Glas Istre

Prema istraživanju portala Ja trgovac, 26 posto građana nije planiralo kupnju dara.  Gotovo trećina građana (32,3%) potrošila je između 200 i 500 kuna, a njih 28,1% do 200 kuna. Četvrtina ispitanika (24,7%) izjavila je da će trošiti manje nego lani



ZAGREB   Božićni pokloni su spremni. Najveći broj građana već je kupio i zapakirao darove za obitelj i prijatelje, kojima će ih iznenaditi na božićno jutro, iako trgovački lanci obećavaju posebne pogodnosti onima koji se za kupnju odluče u posljednji trenutak. Konačne brojke o novcu kojeg su hrvatski građani potrošili za blagdanska darivanja bit će poznati za nekoliko tjedana, ali procjena ekonomista Hrvatske gospodarske komore pokazuje da će recesijska 2014. završiti kao i prethodne godine, s jedanaest milijardi kuna potrošenih u trgovinama u posljednjem mjesecu u godini. Rekord iz 2008. godine, kada se potrošilo 12,5 milijardi kuna, zasigurno neće biti nadmašen.


Pojavili su se, prema istraživanju internetskog magazina »Ja trgovac« i agencije Hendal novi običaji pri blagdanskoj kupnji. Više se, naime, božićni pokloni ne kupuju »na rate«, nego potrošači biraju ono što će bez problema odmah platiti.


Prema spomenutom istraživanju, čak 93,7 posto ispitanih građana izjavilo je da ne planiraju ići u dug kako bi kupili božićne poklone.




Neće se, pri tome, trošiti velike svote novca. Gotovo trećina građana (32,3 posto) potrošila je između 200 i 500 kuna, nešto skromnije bilo je njih 28,1 posto (do 200 kuna), dok je između 500 i 1.000 kuna potrošilo 7,7 posto anketiranih građana. Više od tisuću kuna za poklone potrošilo je tek 5,8 posto građana.


Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista…