Ministarstvo turizma

Četiri potpore idu i u PGŽ: Više od 23 milijuna kuna za 62 projekta

Andrea Bralić

Na području PGŽ-a sredstva su dobili: Grad Mali Lošinj za uređenje plaže Kadin; Grad Crikvenica za plažu Jadranovo - centar (Grabrova); Grad Novi Vinodolski za uređenje plaže na Bribirskoj obali i Grad Delnice za Interpretacijski centar Crni Lug



 


RIJEKA Ministarstvo turizma objavilo je Odluku o odabiru projekata i dodjeli potpora temeljem Programa razvoja javne turističke infrastrukture u 2018. godini, a odobrena su sredstva za sufinanciranje čak 62 projekta u vrijednosti od 23 milijuna kuna.


Sredstva su namijenjena jedinicama lokalne i područne samouprave za razvoj javne turističke infrastrukture, a kroz ovu odluku odobrena su sredstva za sufinanciranje 26 projekata uređenja plaža, 25 centara za posjetitelje/interpretacijskih centara, sedam projekata javne turističke infrastrukture u funkciji aktivnog turizma i četiri projekta uređenja javnih zahoda.




Ministar turizma Gari Cappelli je u povodu donošenja Odluke izjavio da je važno kontinuirano ulagati u sve segmente turističke ponude, osim u smještajne kapacitete i u ostale dijelove suprastrukture.


– Pritom želimo sve svoje komparativne prednosti turistički valorizirali i time naše destinacije učiniti atraktivnijima, poštujući načela odgovornog i održivog razvoja turizma – kazao je Cappelli.


Na području Primorsko-goranske županije sredstva su dobili: Grad Mali Lošinj za uređenje dijela plaže Kadin 560.000,00 kuna; Grad Crikvenica za uređenje plaže Jadranovo – centar (Grabrova) 640.000,00 kuna; Grad Novi Vinodolski za uređenje plaže na Bribirskoj obali 560.000,00 kuna i Grad Delnice za Interpretacijski centar Crni Lug 276.000,00 kuna.


Opći cilj Programa razvoja javne turističke infrastrukture je poticanje konkurentnosti hrvatskog turizma uz afirmaciju Hrvatske kao jedne od vodećih međunarodnih turističkih destinacija. Također, sufinanciranjem projekata javne turističke infrastrukture se potiče stvaranje nove atrakcijske osnove i ravnomjernija prostorna distribucija potražnje, generiraju se novi motivi dolaska te se potiče rast turističke potrošnje.


Osim projekata namijenjenih uređenju plaža, izgradnji, dogradnji, rekonstrukciji ili adaptaciji centara za posjetitelje i interpretacijskih centara, javne turističke infrastrukture u funkciji aktivnog turizma te uređenju i opremanju javnih zahoda, u idućem razdoblju se očekuje i odluka za programe golf igrališta i žičare.


Izvor financiranja ovog javnog poziva je Fond za razvoj turizma koji se temelji na korištenju sredstava pribavljenih od naknada za koncesije i prodaje zemljišta, a za namjene i poslove utvrđene Zakonom o turističkom i ostalom građevinskom zemljištu neprocijenjenom u postupku pretvorbe i privatizacije. Ministarstvo sufinancira do 80 posto, odnosno do 90 posto troškova provedbe pojedinačnog projekta sukladno indeksu razvijenosti.