Susjedski odnosi

Cerar poslao jasnu poruku: Hrvatska u Schengen samo ako ispuni uvjete

Hina

Miro Cerar / Foto: REUTERS

Miro Cerar / Foto: REUTERS



Slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar kazao je u srijedu da je stajalište Slovenije glede uključivanja u Schengen jasno te da Hrvatska mora poštovati vladavinu prava i onemogućavati ilegalne migracije.


Slovenija u vezi hrvatskog uključivanja u Schengen ima jasna stajališta, načelno podržavamo hrvatsko uključenje pod uvjetom da Hrvatska ispuni sve uvjete, to jest da osigura sigurnost granice i suzbija ilegalne migracije, kazao je Cerar na konferenciji za novinare u Ljubljani nakon razgovora s nizozemskim ministrom vanjskih poslova Stefom Blokom, te dodao da bi Hrvatska morala poštovati i međunarodno pravo.


Cerar je na zajedničkoj konferenciji za novinare s gostom iz Nizozemske rekao da Slovenija i Nizozemska imaju iste poglede na demokratske vrijednosti, da je Slovenija u tom pogledu srodna s Nizozemskom i ostalim državama skupine Beneluks, a spajaju ih privrženost multilateralizmu te poštovanje vladavine prava.




Blok i Cerar, koji je kao nekadašnji slovenski premijer potaknuo inicijativu približavanja Slovenije državama Beneluksa, složili su se da su međusobni odnosi vrlo dobri te da postoji prostor za njihovo produbljivanje i jačanje.


U središtu razgovora šefova slovenske i nizozemske diplomacije bili su bilateralni odnosi, europske teme i širenje schengenskog područja, a obojica su istaknula važnost vladavine prava i poštivanja međunarodnih ugovora, prenose slovenski izvori po službanim izvorima.


Cerar je istaknuo da osim dobrih diplomatskih odnosa Sloveniju i Beneluks vežu i dobri odnosi na drugim područjima, te da su te države, po njegovim riječima, 2017. među prvima iznijele stajalište kako arbitražnu presudu o graničnom prijeporu Slovenije i Hrvatske treba poštovati i primijeniti u praksi, na čemu im je zahvalio.


Glede stanja na zapadnom Balkanu i njegovu priključivanju euroatlantskim integracijama, Cerar je kazao da je stajalište Slovenije da se te države integriraju u Europsku uniju i da bi što prije poziv na pregovore o članstvu trebale dobiti Sjeverna Makedonija i Albanija.


Slovenska strana već je u više navrata povezala pitanje hrvatskog ulaska u schengenski prostor s poštivanjem arbitražne presude o granici između Hrvatske i Slovenije, koju je Hrvatska odbacila uz već ranije izraženu ocjenu o kontaminiranosti procesa arbitraže do koje je došlo sa slovenske strane. Hrvatska smatra da je pitanje granica bilateralno te ga dvije strane trebaju zajednički riješiti.