Slovenski premijer o arbitraži

Cerar kaže da želi dijalog s Hrvatskom, ali da Zagreb još nije spreman na suradnju

Hina

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

»Želio bih da se to završi pozitivnim rezultatom i provedbom arbitražne presude i trudim se da do toga dođe, ali hrvatska strana za sada još nije kooperativna«, kazao je Cerar novinarima prilikom posjeta vlade regiji Zasavje



LJUBLJANA Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je u utorak da bi želio da se dijalog s Hrvatskom oko arbitraže završi, ali da hrvatska strana za to još ne pokazuje dovoljno »kooperativnosti«.


»Želio bih da se to završi pozitivnim rezultatom i provedbom arbitražne presude i trudim se da do toga dođe, ali hrvatska strana za sada još nije kooperativna«, kazao je Cerar novinarima prilikom posjeta vlade regiji Zasavje.


Komentirajući odnose s Hrvatskom i započeti dijalog s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem, Cerar je kazao da granično pitanje opterećuje odnose između dvije države.




Očekuje, kako je rekao, da će se dijalogom doći do pozitivnog rješenja, ali je i naglasio da će Slovenija inzistirati na implementaciji presude arbitara. Pritom očekuje i pomoć Europske komisije.


Kako su prenijeli slovenski mediji, Cerar je zanijekao neke navode iz hrvatskog tiska prema kojima je naklonjen kompromisnom rješenju u vezi arbitražne presude, po kojoj bi se ono što su donijeli arbitri prije pet mjeseci »ugradilo« u budući bilateralni sporazum Slovenije i Hrvatske.


Takva se špekulacija najprije pojavila u slovenskim medijima na tragu izjave Vasilke Sancin, stručnjakinje za međunarodno pravo koja je bila konzultantica za pitanje arbitraže u vrijeme bivše vlade koju je vodio sadašnji slovenski predsjednik Borut Pahor.


Cerar je naglasio da nikakvo dogovaranje s Hrvatskom ne smije izazvati veći otklon od već donesenog arbitražnog rješenja.


»Riječ je samo o tome da se na terenu bilateralno dogovore pojedinosti u okvirima tolerancije, što je dopušteno i arbitražnom odlukom. Sve drugo bilo bi protupravno i u suprotnosti s interesima Slovenije, a takvo ću stajalište zastupati i ubuduće«, kazao je Cerar.


Prije Cerara i njegov je ured zanijekao da se razgovara o bilateralnom sporazumu kojim bi se, uz neke dogovorene izmjene arbitražne presude, sadržajno većinom realizirala arbitražna presuda.


Cerarov ured reagirao je na članak u vezi s arbitražom što ga je u utorak objavio »Večernji list«, navodeći kako bi Ceraru odgovaralo da riješi kompromisom granično pitanje s Hrvatskom kako ta tema ne bi pratila političku kampanju pred parlamentarne izbore koji će se održati polovicom iduće godine.